Blinken spune că „a sosit momentul” ca Suedia să adere la NATO

Suedia urmăreşte decizia Turciei. Declaraţia ministrului suedez al apărării / Suedia. Sursa foto: Dreamstime

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut marți liderului reales al Turciei să renunțe la obiecțiile sale față de aderarea Suediei la NATO, îndemnând la o mișcare în vederea ratificării înainte de summitul alianței din iulie.

La două zile după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat un nou mandat, ceea ce înseamnă că va intra în al treilea deceniu la putere, Blinken a declarat, în cadrul unei călătorii în Suedia, că Stockholm a abordat preocupările Turciei privind aderarea la grup.„A sosit momentul să finalizăm aderarea Suediei”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă cu premierul Ulf Kristersson în orașul Lulea din nordul Suediei.

„Îndemnăm atât Turcia, cât și Ungaria - care, de asemenea, nu a ratificat încă - să ratifice aderarea cât mai repede posibil”, a spus Blinken.

„Nu există niciun motiv pentru (a aștepta) mai mult timp. Suedia este pregătită acum”

„Așteptăm cu nerăbdare ca acest proces să fie finalizat în săptămânile următoare. Nu avem nicio îndoială că poate fi și că ar trebui să fie și ne așteptăm să fie”, a spus Blinken, refuzând să spună dacă procesul va fi finalizat înainte de summitul NATO din 11-12 iulie de la Vilnius.

Suedia și Finlanda - care, din punct de vedere istoric, au rămas nealiniate din punct de vedere militar pentru a evita conflictele cu vecinul lor gigant - au solicitat în mod oficial aderarea la NATO după ce Rusia a invadat anul trecut Ucraina, care încercase fără succes să se alăture alianței și garanțiilor sale comune de securitate.

Deciziile NATO trebuie luate în unanimitate

Deciziile NATO trebuie să fie luate în unanimitate, iar Erdogan și-a folosit influența pentru a face presiuni asupra celor două națiuni nordice cu privire la prezența militanților kurzi, considerați de Ankara drept teroriști.

În timp ce Finlanda a aderat în aprilie, Turcia nu a dat încă undă verde Suediei - invocând în parte un protest în care un activist de extremă dreapta a ars cartea sfântă islamică (Coranul).

Ungaria - al cărei guvern de dreapta dură are relații tensionate cu o mare parte din Uniunea Europeană - a refuzat, de asemenea, să dea binecuvântarea Suediei, deși este considerată în mare parte ca urmând exemplul Turciei.

Blinken a minimalizat orice legătură între lumina verde a Turciei pentru Suedia și o potențială vânzare de avioane de luptă F-16, deși președintele Joe Biden a părut să facă o legătură în declarațiile făcute reporterilor după un apel de felicitare către Erdogan. (Bibliografie: Insider Paper).