Biden și Erdogan au discutat prima oară după alegerile din Turcia. Livrările de avioane F-16 și aderarea Suediei la NATO, principalele teme abordate

Biden și Erdogan au discutat prima oară după alegerile din Turcia. Livrările de avioane F-16 și aderarea Suediei la NATO, principalele teme abordateSursa foto: White House

Livrarea de avioane F-16 și deblocarea procedurilor de aderare la NATO au fost subiectele abordate de Joe Biden și Recep Tayyp Erdogan, în prima convorbire pe care au avut-o după alegerile din Turcia. Cei doi șefi de stat au discutat la telefon la scurtă vreme după anunțarea rezultatelor votului. Joe Biden i-a cerut lui Eerdogan să renunțe la obiecțiile împotriva Suediei.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a discutat cu omologul său turc, Recep Tayyp Erdogan, la scurtă veme după realegerea acestuia. Joe Biden a dat detalii despre conținutul discuțiilor pe care le-au putat, precizând că Erdogan a reiterat dorința de a achiziționa avioane de luptă F-16 din Statele Unite. Pe de altă parte, Washingtonul i-a transmis că Ankara trebuie să renunțe la obiecţia faţă de aderarea Suediei la NATO, după cum relatează Reuters.

„Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat. El încă vrea să rezolve ceva în legătură cu F-16. I-am spus că vrem să ne înţelegem în privinţa Suediei, aşa că hai să rezolvăm asta. Şi astfel vom ţine din nou legătura unul cu celălalt”, a declarat Joe Biden.

Președintele american a vorbit cu reporterii înainte de a pleca de la Casa Albă spre Delaware. El a precizat că discuțiile cu Recep Tayyp Erdogan vor continua și săptămâna următoare.

„Vom vorbi mai mult despre asta săptămâna viitoare”, a adăugat preşedintele american.

Erdogan se opune aderării Suediei la NATO

Turcia blochează aderarea Suediei la NATO, în condițiile în care solicitarea acestui stat trebuie ratificată de toți membrii alianței. La fel procedează și Ungaria condusă de Viktor Orban, un regim apropiat de Vladimir Putin.

Turcia a încercat să cumpere din Statele Unite avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare. Vânzarea a fost blocată de Congresul american care are obiecții cu privire la respectarea, de către Turcia, a drepturilor omului, dar și legat de politic ape care o duce în Siria. Cu toate acestea, administraţia Biden a declarat în mod repetat că susţine furnizarea avioanelor către Turcia.

Un pachet mult mai mic de 259 de milioane de dolari, care includea actualizări ale software-ului pentru actuala flotă de avioane de luptă F-16 a Turciei, a fost aprobat de Congresul american la începutul acestui an. S-a întâmplat la câteva zile după ce Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO.

SUA blochează vânzarea de avioane F-16 către Turcia

În ciuda acestor coincidențe, administraţia Biden a respins teza potrivit căreia ar acţiona „quid pro quo”, la vânzarea de F-16 şi extinderea NATO. Aceasta, în ciuda declarațiilor ministrului turc de Externe,  Mevlut Cavusoglu, care spunea în ianuarie că partea americană a precizat clar că o aprobare a candidaturilor la NATO ar fi privită pozitiv de Congres.

Într-o scrisoare adresată în februarie lui Biden, un grup bipartizan de senatori a declarat că refuzul Turciei de a ratifica protocoalele de aderare pentru Suedia şi Finlanda, la NATO, „pune sub semnul întrebării această vânzare suspendată”, de avioane F-16.

De altfel, Statele Unite au transmis Turciei că va fi greu să obţină aprobarea Congresului dacă Ankara nu dă undă verde Suediei pentru a adera la NATO.

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO la sfârşitul lunii martie, dar a continuat să se opună candidaturii Suediei. Erdogan a afirmat că Suedia adăposteşte membri ai unor grupuri militante pe care le consideră teroriste. Nici Ungaria nu a aprobat candidatura Suediei, deși aderarea acestei țări până în luna iulie, când este programat summitul Alianţei în Lituania, se numără printre priorităţile  Washingtonului.