Blaga, amenintat cu clauza de salvgardare dupa scandalul "Cattani"

Blaga, amenintat cu clauza de salvgardare dupa scandalul "Cattani"

Scandalul declansat de demisia sefului Directiei Generale Anticoruptie (DGA) pune Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) intr-o postura dificila.

Ieri, organizatiile nonguvernamentale reprezentate in Comitetul Strategic, constituit pentru supravegherea activitatii DGA - Transparency International (TI) si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) - au criticat pozitia ministerului in raport cu situatia creata la DGA si au amenintat ca vor milita pentru declansarea clauzei de salvgardare impusa Romaniei de UE pe capitolul Justitie si Afaceri Interne. 

Mai mult, Victor Alistar, director executiv al TI, a anuntat ca organizatia pe care o conduce se va retrage din Comitetul Strategic: „Transparency nu a mai fost chemata la consultari de ceva vreme si nu e normal sa giram doar cu numele. Drept urmare, ne retragem din Comitetul Strategic al DGA”.

El a fost completat apoi de Alexandru Cumpasanu, director executiv al AID - Romania: „Demisia asta imi suna a demitere (...) Sefii din MAI au pus pumnul in gura DGA. (...) Ce s-a intamplat acolo a fost cireasa de pe tort, iar, din acest moment, vom milita pentru activarea clauzei de salvgardare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seful Politiei Romane ascunde coruptii sub pres

Pe de alta parte, ieri, EVZ a intrat in posesia unei stenograme a sedintei Colegiului de Conducere al MAI din 27 noiembrie, anul trecut. Documentul  arata ca unul dintre „tapii ispasitori” pentru faptul ca in presa ajung informatii, pe surse, a fost desemnat procurorul Marian Sintion. Fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) a fost aspru criticat de ministrul Blaga, hotarat sa puna capat, o data pentru totdeauna, acestei probleme: „Nu sunteti de unul singur, macho (...). Va interzic sa mai dati pe surse date din dosarele pe care le cercetati, conform apucaturilor din institutia din care ati venit (Parchetul General - n.r.) si din care trei sferturi dintre dosare sunt prost facute”.

Nici seful Politiei Romane, Dan Fatuloiu, nu s-a lasat mai prejos. Acesta l-a acuzat pe Sintion ca a furnizat informatii presei despre ofiterii corupti din subordinea sa, in conditiile in care el a reusit sa pacaleasca opinia publica atunci cand a fost vorba despre mai multi angajati ai politiei de frontiera dovediti spagari.

„Si chiar nu s-a intamplat mare lucru, a fost o persoana civila care a luat pana la urma doua pachete de cafea, a fost un subofiter care stiu eu ce a mai luat (seful politiei s-a referit la cazul a doi angajati ai Serviciului Cazier, acuzati ca au primit spaga - n.r.). Dar, va dau un exemplu: am avut cazul pe care l-am manageriat noi si nu am facut atata tam-tam, pentru ca loveam in propria institutie. Cazul celor doi inspectori-sefi de la Politia de Frontiera. Am vorbit cu Pop (seful Politiei de Frontiera - n.r.), i-am spus ca avem o problema acolo. (...) S-a spus ceva? Nu, a fost un comunicat sec, fara imagini, si s-a scos in evidenta ca ne facem curatenie...”

MAI nu infirma existenta unor anchete care ar viza generali

Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a refuzat ieri sa comenteze afirmatiile cuprinse in stenograma sedintei Colegiului. MAI nu a infirmat, in schimb, existenta unor investigatii derulate de ofiteri DGA care ar viza persoane din conducerea MAI. Reamintim ca una dintre aceste anchete il vizeaza pe generalul Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane. Potrivit unor surse judiciare, generalul ar fi intrat in vizorul anchetatorilor anticoruptie pentru un fals descoperit in declaratia de avere.

Potrivit documentului respectiv, Silion ar fi cumparat in 2006, in comuna Varteju, din judetul Ilfov, un teren intravilan de 608 metri patrati pentru care a platit 5.520 de euro. „Din informatiile noastre, generalul ar fi achitat pentru acel teren in jur de 60.000 de euro”, sustineau anchetatorii, fapt confirmat si de fostii proprietari ai terenului respectiv.

"Pasaportul lui Hayssam"

Blaga, suparat pe scurgerile de informatii

Dezvaluirile publicate de „Evenimentul zilei” in cazul pasaportului fals al sirianului Omar Hayssam au pus pe jar conducerea MAI. Atunci s-a dispus un control care nu a vizat insa modul in care politia a facut cercetari in cazul pasaportului falsificat al lui Hayssam, asa cum a anuntat oficial ministerul, intr-un comunicat remis presei la acea data. Potrivit stenogramei sedintei Colegiului de Conducere al MAI din 27 noiembrie 2006, in acea perioada, ministrul Vasile Blaga a cerut o ancheta care sa stabileasca cum au parvenit redactiei noastre acele informatii si cine le-a furnizat.

Cel putin asa reiese din afirmatiile facute de primul-adjunct al ministrului, chestorul principal Anghel Andreescu, in sedinta din 27 noiembrie 2006. Redam, in continuare, o parte din „alocutiunea” primului-adjunct al ministrului Blaga, asa cum a fost consemnata in stenograma sedintei: „Am avut situatia pasaportului lui Omar, si nu numai, cand ministrul a ordonat clar. „Maine la ora 8.00 sa am raportul!””.

 El revine, apoi, asupra aceleiasi probleme, cateva minute mai tarziu, adresandu-i-se lui Blaga: „(...) Atunci cand dumneavoastra ati ordonat, trebuia sa facem lumina. Si am numit o comisie, nu era logic? (...) Domnul Manoloiu (seful Corpului de Control al MAI) a facut acea cercetare si e logic ca trebuie sa clarificam ce s-a facut cu acel nenorocit de pasaport: cine a dat, cum, cum s-au scurs informatiile?”.