Evenimentul ZileiEconomieBlack Friday 2019. Euro ia avânt, în timp ce leul ajunge la un minim istoric

Black Friday 2019. Euro ia avânt, în timp ce leul ajunge la un minim istoric

Black Friday 2019. Euro ia avânt, în timp ce leul ajunge la un minim istoric
Black Friday 2019 a aruncat euro în aer. Leul a ajuns la un minim istoric din cauza cumpărăturilor excesive.

Acest lucru a fost posibil din cauza achiziilor masive din străinătate de produse de tot felul înainte de Black Friday 2019, care au pus presiune pe moneda națională.

Astfel, joi, leul s-a depreciat cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.

Precedentul minim istoric a fost stabilit pe 25 ianuarie 2019, când cursul a fost de 4,7648 lei/euro. Conform specialiștilor, pe lângă presiunea pusă de importurile aferente Black Friday şi situaţia deficitului bugetar a contribuit la deprecierea leului.

„Să nu uităm că în această perioadă avem și evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt la Băncii Naționale a României pentru Agerpres.

Suciu a adăugat: „Există în mod evident și o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa”. Citeşte întreaga ştire: Black Friday 2019 a aruncat euro în aer. Leul a ajuns la un minim istoric și din cauza apetitului românilor pentru cumpărături în această zi Citeşte întreaga ştire: Black Friday 2019 a aruncat euro în aer. Leul a ajuns la un minim istoric și din cauza apetitului românilor pentru cumpărături în această zi.


Accesează: