Evenimentul Zilei > Social > BISMUN 2014 – școala de lideri mondiali. Sute de tineri diplomați, la cel mai mare proiect de simulare ONU de la București
BISMUN 2014 – școala de lideri mondiali. Sute de tineri diplomați, la cel mai mare proiect de simulare ONU de la București

BISMUN 2014 – școala de lideri mondiali. Sute de tineri diplomați, la cel mai mare proiect de simulare ONU de la București

Cel mai mare proiect de simulare ONU din România, BISMUN, a ajuns la cea de a șasea editie. Peste 200 de vitori diplomați și lideri din țările lor învață arta negocierii pe o temă actuală, determinată și de situația din Crimeea: „Războaie juste și injuste“. Printre invitații tinerilor s-au numărat senatorul Mircea Geoană și ambasadorul Olandei Matthijs van Bonzel.

Ediția din acest an a strâns 230 de participanți din țări precum S.U.A., Namibia, Ghana, Malaezia, dar și din Germania, Bulgaria, Grecia și România. BISMUN 2014 este organizată de Asociatia Tineretul ONU din România, în perioada 26-31 martie, la Palatul Parlamentului. Tema ediției a șasea a conferinței este „Războaie juste și injuste“, aleasă datorită tabloului de ansamblu al relațiilor internaționale și orientărilor actuale la nivel mondial. Nu a lipsit de pe agenda discuțiilor situația din Crimeea.
„Oameni care învață să fie lideri
Vahe Hovakimyan – Președintele UN Youth Romania, asociația organizatoare, a explicat ce reprezintă, în esență, acest eveniment: „Model United Nations (MUN) înseamnă o simulare a ONU, a organismelor ce o compun. Tinerii care participă își asumă rolul de delegați, de reprezentanți ai statelor și dezbat anumite tematici curente, iar în final ei trebuie să vină cu rezoluții. Fiecare își aduce input-ul, fără să uite, însă, că ei reprezintă S.U.A., Franța, China, etc. Însă un MUN este și o comunitate de oameni care învață care să fie lideri în viitor, și care învață să se dezvolte pe plan personal”.
Ambasadorul Olandei;„E important cum văd tinerii situația din Crimeea”
Vorbind despre „școala de viitori lideri mondiali” Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel,  le-a explicat studenților români despre importanța evenimentului de la București: „Vorbind în mod special despre tineretul român, dar și în general, (principalul scop) este să întâlnești oameni din alte țări, să schimbați idei despre cum văd cei de pe partea cealaltă a graniței lucrurile, cum văd ei situația din Crimeea, dezvoltarea educației, schimbările climatice, este foarte important. Și chiar dacă acesta este un joc, e de fapt o simulare care te face să vezi cum relaționezi cu alții. Dacă ai un punct de vedere este foarte important să vorbești cu oamenii pe coridoare să vezi dacă l-au înțeles. Cred că toți cei care sunt aici vor să urmeze o carieră în dimplomație internațională sau business. Pentru ei este un element important în construirea educației. Asta este practica ce se adaugă teoriei învățate în universități. Nu poți să reușești fără asta. Teoria este un instrument care nu devine realitate decât în clipa în care o exersezi. Pe parcursul lucrărilor, participanţii vor îndeplini rolul unor delegaţi, reprezentând politicile, interesele şi obiectivele statului pe care îl reprezintă în unul dintre cele opt organisme simulate. Pe durata celor şase zile, aceştia vor reprezenta juridic şi politic interesele statului ales, angrenându-se în negocieri cu ceilalţi delegaţi, propunând moţiuni, votând amendamente şi o rezoluţie finală care simbolizează succesul activităţii întregului comitet”.
Mircea Geoană:„Vorbim de lideri ai acestei planete”
La rândul său, senatorul Mircea Geoană a precizat:„Finalitatea unui astfel de eveniment este capitalul uman mai bine educat și pregătit pentru viață și pentru viitor. Nu trebuie să aștepți ca din fiecare lucru pe care-l faci să ai un dividend imediat. Investiția în tinerimea educată este o investiție care produce rezultate dincolo de dimensiunea cuantificabilă. În același timp, faptul că ei învață o metodă de negociere, o metodă de simulare, îi face să fie rapid pregătiți pentru joburi, pentru poziții cât mai interesante. Există, deci, un avantaj pe termen scurt, dar mai mult decât avantajul pe termen scurt este o sămânță bine pusă în inima, mintea, entuziasmul și imaginația unui tânăr care vrea să facă ceva cu viața lui sau a ei. Poate să producă rezultate atât de mari încât, pur și simplu, nu le poți cuantifica. În săli precum cea de aici, în mod inevitabil, statistic vorbind, sunt lideri ai acestei planete intr-o formă sau alta. Faptul că  se autodepășesc face ca elementul de finalitate să fie mult mai valoros decât orice își poate închipui cineva care face management sau human resources”.
Practica viitorilor diplomați
Fenomenul „Model United Nations” este relativ nou pentru România, dar este recunoscut în plan internaţional ca fiind unul dintre cele mai complexe tipuri de simulări academice. Asociaţia Tineretul ONU din România implementează acest tip de simulări cu scopul de a-i determina pe tineri să conştientizeze problemele existente la nivel mondial. Conferința BISMUN (Bucharest International Student Model United Nations) este o simulare academică al comitetelor Organizatiei Națiunilor Unite și a unor instituții ce țin de domeniul Dreptului Internațional, precum Uniunea Europeană sau NATO.
În fiecare an, Conferința BISMUN adună peste 200 de participanți, atât români cât și internaționali. Fiecare participant joacă rolul unui diplomat al unei țări și va susține poziția țării reprezentate în conformitate cu probleme internaționale dezbătute. Întreaga conferiță se desfășoară în limba engleza, aceasta fiind singura limbă oficială a sesiunii.
Evenimentul are loc, anual, la sfârșitul lunii martie, în prezent ajungând la cea de a 6-a ediție. Cel mai important proiect al Asociației Tineretul ONU din România nu cuprinde numai aspecte academice. La finalul fiecărei zile, au loc evenimentele sociale ce au rolul de a facilita interacțiunea dintre participanți și de a susține dialogul interetnic.
Primele două ediții s-au desfășurat în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, iar din 2011, BISMUN este organizat la Palatul Parlamentului.
Articol realizat cu sprijinul lui Vlad Bujdei Tebeica