Un proiect de reabilitare a 60 de lăcaşuri de cult din lemn, care fac parte din patrimoniul naţional, s-a împotmolit din cauza faptului că guvernul nu a mai alocat fondurile necesare.
Un proiect prin care specialişti în domeniu doreau să salveze de la dispariţie 60 de biserici de lemn din patru judeţe este blocat din cauză că guvernul nu a mai virat autorităților locale cei aproximativ 890.000 de euro promişi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului.
Pentru multe dintre aceste biserici, monumente arhitectonice de categoria A datând din secolele XVII-XVIII, încă o iarnă grea şi o vară ploioasă echivalează cu distrugerea lor în totalitate.
Început entuziast
Proiectul "60 de biserici de lemn" a fost iniţiat în 2009 de Ordinul Arhitecţilor şi Fundaţia "Dala", pe baza unei cercetări începute cu doi ani înainte de fundaţia amintită. Ulterior, proiectului i s-au alăturat Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu", Universitatea de Artă Bucureşti şi Muzeul Ţăranului Român.
Iniţiatorii proiectului doreau să restaureze şi să reintroducă în viaţa comunităţilor 60 de biserici de lemn din judeţele Hunedoara, Sibiu, Vâlcea şi Gorj. Voluntarii fundaţiei, profesori şi studenţi ai universităţii şi arhitecţi au făcut primii paşi: au efectuat relevee, au întocmit documentaţii, au elaborat proiecte de restaurare şi chiar au efectuat intervenţiile de urgenţă pentru salvarea bisericilor care stăteau să se prăbuşească. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul unor donaţii, cea mai substan ţială, în valoare de 7.000 de euro, fiind din partea lui Şerban Cantacuzino.
Pentru primăvara acestui an, iniţiatorii proiectului îşi propuseseră să organizeze patru work-shopuri la Sălciva - Hunedoara, Urşi - Vâlcea, Ilimbav - Sibiu şi Cornetu - Gorj. În cadrul acestor întâlniri, specialişti şi studenţi din ţară, alături de voluntari străini, ar fi trebuit să restaureze bisericile din localităţile respective. În plus, ei intenţionau să-i ajute pe săteni să conştientizeze importanţa "bisericii vechi", pe care comunitatea o abandonase după ce a strâns banii necesari construirii unui lăcaş din piatră.
Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei "Dala", acestea erau doar o parte din planurile pentru anul în curs, deoarece pentru anul 2010 erau programate intervenţii de consolidare la mai multe biserici din totalul de 60.
Finanţare blocată
Însă, proiectul a rămas în aer pentru că guvernul nu şi-a mai ţinut promisiunea. Astfel, în octombrie 2009, autorităţile din cele patru judeţe au fost anunţate că vor primi bani pe care să-i folosească pentru salvarea bisericilor de lemn. Totul a rămas însă la stadiul declarativ deoarece banii promişi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului nu au mai ajuns în teritoriu.
"Pentru Hunedoara, Ministerul Turismului anunţase că a alocat 400.000 de euro, iar pentru Sibiu - 140.000. Banii au fost însă blocaţi de Ministerul Finanţelor, din câte am înţeles noi. La Gorj şi Vâlcea s-au alocat bani în 2009, însă autorităţile din domeniu din cele două judeţe nu s-au mişcat destul de repede. Banii au fost returnaţi şi realocaţi în toamna anului trecut, dar tot nu au ajuns la destinaţie. Este vorba despre alţi 350.000 de euro. În aceste condiţii, proiectul nostru este blocat. Între timp, Bolta bisericii din Urşi s-a prăbuşit deja", explică Ovidiu Daneş, preşedintele Fundaţiei "Dala".
Proiecte cu finanţare privată
Acesta adaugă că "60 de biserici de lemn" a fost ultima sa încercare de a lucra în parteneriat cu instituţii ale statului.
"Străinii ne-au spus tot timpul că avem un patrimoniu impresionant, dar văd că degeaba. Nu văd în ce fel s-ar mai putea continua fără bani acest proiect, în condiţiile în care şefii direcţiilor pentru cultură din judeţe se schimbă o dată la şase luni şi cu fiecare dintre ei trebuie să pierzi timp pentru a-i explica din nou ce şi cum vrei să faci. Nu a fost decât o pierdere de timp, cu toate că există disponibilitate de ajutor din partea unor instituţii universitare din ţară şi din străinătate. Nu există voinţă la nivelul instituţiilor statului, iar atunci când apare un asemenea proiect e parazitat de tot soiul de specialişti care lucrează cu acele instituţii şi care sunt şi implicaţi politic", conchide Daneş.
ALMAŞU MIC
Una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Transilvania, în ruină
Biserica de lemn din Almaşu Mic, judeţul Hunedoara, a fost ridicată în 1624 şi este considerată una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania. Acum mai bine de jumătate de secol, comunitatea a renunţat să mai folosească lăcaşul de cult.
În 1967 au existat nişte încercări de a salva biserica, la care au participat şi câţiva localnici. De-a lungul timpului lăcaşul s-a degradat din ce în ce mai mult, iar odată cu infiltrarea apei procesul a devenit ireversibil.
Dacă acum patru ani, biserica era încă în picioare, astăzi mai pot fi văzute doar câteva bârne de lemn.