Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost închisă în semn de protest față de noua lege fiscală din Israel

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost închisă în semn de protest față de noua lege fiscală din Israel

Liderii bisericilor creștine au închis Biserica Sfântului Mormânt, duminică, pe o perioadă nespecificată, în semn de protest față de noile politici fiscale israeliene și de un proiect de lege referitor la exproprierea terenurilor bisericești.

Prelații romano-catolici, grec-ortodocși și armeni consideră că noua legislație reprezintă un atac fără precedent la adresa creștinilor din Țara Sfântă.

"Acest proiect de lege dezonorant... dacă va fi aprobat, ar face posibilă exproprierea terenurilor ce aparțin bisericii", au declarat Theofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Francesco Patton, Custodele franciscan al Țării Sfinte, și Nourhan Manougian, Patriarhul armean al Ierusalimului.

Protestele bisericii au vizat și recenta anulare, de către primăria Ierusalimului, a unei scutiri de taxe care era acordată proprietăților comerciale bisericești din oraș.

Ne puteți urmări și pe Google News

După apariția protestului, un comitet din cadrul guvernului israelian a amânat cu o săptămână analiza proiectului de lege prin care statul ar putea să exproprieze terenurile din Ierusalim care au fost vândute de biserici unor  firme imobiliare private, în ultimii ani. Ședința ar fi trebuit să aibă loc duminica trecută.

Bisericile sunt mari proprietari de bunuri imobiliare în oraș. Reprezentanții acestora declară că o astfel de lege ar îngreuna găsirea de cumpărători pentru terenurile deținute de biserici. Vânzările respective ajută la acoperirea costurilor de întreținere a instituțiilor religioase, mai susțin clericii.

Doamna Rachel Azaria, parlamentara care a depus respectivul proiect de lege, a declarat că este de acord să amâne ședința comisiei cu o săptămână, astfel încât "să putem colabora cu bisericile" pentru a încerca rezolvarea situației.

Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, a postat pe Twitter că așteptarea ca proprietățile comerciale deținute de biserică, inclusiv hoteluri și firme de vânzare cu amănuntul, să continue să beneficieze de scutiri de taxe este ilogică.

"Permiteți-mi să clarific: nu este vorba de lăcașuri de cult, care vor fi scutite de impozitul pe proprietate, potrivit legii, și de acum încolo", a postat acesta.