Evenimentul Zilei > Social > Biserica Ortodoxă Română cheamă la împăcare Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și Patriarhia Moscovei, după ruptura pricinuită de autocefalia Ucrainei
Biserica Ortodoxă Română cheamă la împăcare Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și Patriarhia Moscovei, după ruptura pricinuită de autocefalia Ucrainei

Biserica Ortodoxă Română cheamă la împăcare Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și Patriarhia Moscovei, după ruptura pricinuită de autocefalia Ucrainei

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a emis un comunicat prin care cheamă Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și Patriarhia Moscovei la discuţii, pentru a se ajunge la o soluţie.

Aşa cum se ştie Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică, în contextul recunoaşterii de către Constantinopol a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.  

„Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.

Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii.

Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni.

De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, este comunicatul oficial anunţat prin ageţia de presă Basilica.