Biserica Delea Veche din București deține un fragment de moaște unic în România
- Mădălina Sfrijan
- 12 decembrie 2023, 11:24
Una dintre cele mai cunoscute biserici din București a primit un fragment din moaștele Sfintei Lucia de Siracuza. Considerate făcătoare de minuni, acestea sunt singurele din țara noastră.
Biserica Delea veche din Capitală este căutată de bucureșteni, dar și de pelerini. Credincioșii din toate colțurile țării poposesc în acest lăcaș de cult pentru a se ruga. De acum, cei care ajung în această biserică se pot închina la un fragment de moaște unic în România.
Biserica Delea veche are un fragment de moaște unic în țară
Recent, un fragment din moaștele Sfintei Lucia din Siracuza a ajuns în București. Acesta a fost așezat în Biserica Delea veche din Capitală. Astfel, cunoscutul lăcaș de cult a devenit singurul din țara noastră care deține părți din sfintele moaște ale Luciei din Siracuza.
Racla în care au fost așezate cinstitele moaște a fost sfințită de Preotul Costel Burlacu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Aceasta a fost așezată spre închinare în biserică.
„Sfintele moaște au ajuns în biserica noastră din zona Siracuzei, din orașul Gela, cu ajutorul preotului de la biserica din localitate și cu binecuvântarea Episcopului Rosario Gisana de Piazza Armerina care au o mare o mare dragoste față de Biserica Ortodoxă și când au auzit că nu se găsesc și nu se află la noi în țară nicio părticică din moaștele Sfintei Lucia s-au bucurat să ne ajute să primim un fragment”, a spus preotul paroh.
Sfânta ocrotitoare a copiilor
În tradiția locală din Siracuza, Sfânta Lucia este cunoscută ca fiind ocrotitoarea celor mici. Astfel, an de an, în noaptea dintre 12 spre 13 decembrie, copiii îi pun acesteia la geam morcovi și biscuiți. În schimb, Sfânta Lucia le lasă multe cadouri. Conform tradiției locale, se crede că sfânta vine călare pe un asin.
Preotul care slujește la Biserica Delea Veche susține că a avut dorința de a aduce părți din aceste moaște de mult timp. Într-un final, dorința s-a concretizat, iar credincioșii bucureșteni se pot închina la această raclă.
„Este un proiect la care preoții parohiei noastre lucrează de multă vreme deoarece trebuiau împlinite anumite rânduieli prin care să avem certitudinea autenticității Sfintelor moaște și trebuia amenajat un spațiu de rugăciune adecvat pentru așezarea raclei în lăcașul de cult”, a mărturisit Părintele Paroh Aurel Mihai.
Biserica Delea veche, loc de pelerinaj pentru credinciosi
Pe locul bisericii actuale, în trecut era construită o biserică din lemn. Potrivit datelor istorice, așezământul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XVII-lea, de catre Delea Logofatul. Biserica a ajuns să fie atestată documentar abia în anul 1761. În prezent, aceasta este vizitată de credincioșii din întreaga țară.