Biserică de parohie cu dezlegare la PR

Biserică de parohie cu dezlegare la PR

Canalele de comunicare moderne pot fi utilizate cu succes pentru a-i apropia pe tineri de biserică.

Biserica ortodoxă "Toma Cozma", din Iaşi, are un specialist în PR care emite comunicate, o revistă săptămânală şi un site prin intermediul cărora îşi promovează activităţile. Cei de aici utilizează toate instrumentele de comunicare de care dispun pentru a-şi anunţa oferta religioasă şi culturală pentru credincioşi.

Revista şi site-ul bisericii au fost create cu ajutorul tinerilor, pentru a promova activităţile ce le sunt destinate.

"E o mare provocare să transformăm în instrumente ziditoare canalele de comunicare moderne, spre edificarea creştinilor. Nu e uşor pentru preotul ortodox să reuşească să pună în balanţă exigenţele tradiţionale şi nevoile actuale ale creştinilor. Aceia care vin la biserică au nevoie să primească, alături de părtăşia duhovnicească la rugăciune, şi informaţiile necesare unui program sănătos pentru viaţa de zi cu zi. Din această pricină am lansat revista şi apoi site-ul", spune preotul paroh Mihai Mărgineanu, în vârstă de 52 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Scopul meu, acum, este să-i dezlipesc pe copii de calculator"

În urmă cu zece ani, preotul a amenajat, într-o "Căsuţă filantropică", o sală cu patru calculatoare în reţea. Sala a funcţionat până în anul 2006.

"În mod paradoxal, scopul meu nu mai este acum de a-i aduce pe copii la calculator, ci de a-i dezlipi de el. Mulţi au ajuns să-l folosească, acasă, nesupravegheaţi, spre demolare morală sau spre uzura nejustificată înainte de vreme a propriilor resurse", spune părintele. Site-ul a fost lansat în anul 2004.

"Am lansat site-ul pentru cei care aveau acasă jocuri; voiam să-i atrag spre altceva. În forma lui iniţială avea forum şi era găzduit pe calculatorul meu personal. Asta m-a costat foarte mult. Am constatat cu mâhnire că forumul devenise o pradă facilă pentru bravadele copiilor, vorbeau urât şi îmi trimiteau diverse imagini, nu aveam posibilitatea de a cenzura mesajele. În forma actuală, fără forum, site-ul există de doi ani. L-am plasat la un provider care ne oferă siguranţa celor postate, plătim găzduirea, iar mai mulţi tineri contribuie la completarea lui cu imagini", a adăugat preotul.

Pe site-ul www.parohiatomacozma.ro e postată şi arhiva revistei parohiale "Credinţa şi Fapta", care apare fără întrerupere din anul 2002.

CONSILIERUL PAROHIAL

"E necesar ca biserica să apeleze la structurile PR"

Consilierul PR care se îngrijeşte de imaginea bisericii "Toma Cozma" este Vasilica Onofrei, de 26 de ani, care lucrează pe bază de voluntariat.

"În 2000 am cooptat la revistă mai mulţi elevi de liceu. Printre ei, Vasilica. Mai întâi a activat ca secretar de redacţie la foaia parohiei, apoi ca redactor-şef, iar la alegerile din acest an a fost aleasă consilier parohial şi a devenit oficial consilier PR al bisericii. Am învestit-o cu mare responsabilitate fiindcă a fost mereu aproape de activităţile bisericii şi pune suflet în ceea ce face", spune preotul.

"Am început să dau primele comunicate în anul 2003. Abia intrasem la Facultatea de Comunicare. Ulterior mi-am dat licenţa pe tema «Relaţii Publice în Biserica Ortodoxă Română». La acea vreme, ideea de relaţii publice nu era populară la nivelul Bisericii. A fost inserată abia când a fost aprobat noul statul al BOR", explică Vasilica Onofrei.

"Consider că biserica de parohie trebuie să-şi facă cunoscute activităţile ca orice altă instituţie publică. De obicei optăm pentru comunicatul de tip invitaţie la activităţile noastre sau comunicatul de tip ştire. E important şi necesar ca biserica să apeleze la structurile de PR pentru a se menţine în sfera publică, din care putem observa că s-a tot încercat să fie exclusă", ne-a spus ea.

Biserica "Toma Cozma" are în pregătire un proiect şi pentru cei care locuiesc în străinătate. Pe site au fost postate deja câteva predici audio, iar pe viitor se vor transmite slujbele în timp real. "De fiecare dată când am ocazia, mă interesez de cei plecaţi în străinătate, comunicăm prin e-mail şi, la nevoie, ţin cu ei şi spovedanii la telefon. Legătura dintre un om şi preotul lui este una de taină. E în ea o lucrare a lui Dumnezeu", spune preotul Mihai Mărgineanu.

"Ideea unei comunicări mo derne cu parohia s-a cristalizat pe vremea când slujeam la Prisăcani, unde împreună cu creştinii am reuşit să construiesc o biserică. În zilele Revoluţiei mi-am pus problema «ce trebuie să facă un preot în hărmălaia asta?» şi am decis să îl reînbisericesc pe Moş Crăciun. Pe 25 decembrie 1989 l-am adus pentru prima dată în biserică. Acum, în fiecare an, Moş Crăciun împarte daruri în biserică copiilor din parohia «Toma Cozma»", povesteşte preotul.

EXPERT PR. Vasilica Onofrei, consilier parohial FOTO: MARIA CRAUS