Patru ex-manageri Rompetrol au lansat primele benzinării complet automatizate

Patru ex-manageri Rompetrol au lansat primele benzinării complet automatizate

Craiovenii vor putea să-şi "facă plinul" singuri de la noua benzinărie complet automatizată din România, fără personal, în care alimentarea se va putea face în circa un minut şi jumătate, au anunţat astăzi reprezentanţii companiei Bioromoil.

Benzinăria AutoMat, în care s-au investit 220.000 euro, este amplasată în cartierul Craioviţa Nouă, în parcarea unui centru comercial. Alte două benzinării de acest tip au fost lansate recent în Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu.

Preţuri între 4,58 lei şi 5,03 lei/litru Benzinăriile AutoMat dispun de 6 pistoale de alimentare, care comercializează trei tipuri de carburanţi - două tipuri de benzină şi unul de motorină. Se poate plăti cu cash, card bancar emis de orice instituţie bancară, dar şi cu card AutoMat, de credit sau debit, deocamdată doar pentru firme.

Se introduc întâi banii/cardul, se aşteaptă citirea bancnotei sau a cardului, apoi se poate alimenta (sistem prepay), iar bonul fiscal se tipăreşte singur.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care s-au plătit 100 lei, de pildă, şi s-a alimentat de doar 70 lei, restul reintră automat în contul de card. Dacă se plăteşte cu numerar, atunci aparatul va emite un bon cu cod unic, care poate fi folosit o singură dată, la o alimentare ulterioară.

Staţiile dispun şi de un automat cu produse preambalate (snack-uri, sucuri etc.) sau aparate de cafea.

În staţie este integrat şi un terminal BRD, unde se pot plăti facturile la utilităţi sau operatorii de telefonie, ratele la creditul luat de la această bancă, ori se poate alimenta cu numerar contul de card BRD.

100 de staţii până în 2013

Până la sfârşitul acestui an, staţiile AutoMat vor fi prezente şi în alte centre comerciale din ţară: Kaufland din Slatina şi Iaşi, Shopping City din Suceava, Hello Shopping Park din Bacău şi Focşani, European Retail Park din Brăila şi Shopping City din Sibiu. "Fiind poziţionat în centrele comerciale, clienţii pot să îşi rezolve şi această necesitate", a spus reprezentantul Bioromoil.

Potrivit acestuia, la celelalte două staţii deschise anterior, s-a atins deja un prag de 250 de clienţi pe zi.

Până în 2013, compania vizează o reţea de 100 de staţii şi o cotă de piaţă de 3%. "Investiţia Bioromoil în noua reţea de staţii AutoMat se va ridica la aproximativ 20 milioane de euro, din care aproximativ 2,5 milioane vor fi alocate pentru primele 10 staţii pe care ne-am propus să le avem până la sfârşitul acestui an", a precizat Laurenţiu Argeşanu, director general al companiei Bioromoil Automatic Stations.

Laurenţiu Argeşanu a fost timp de 10 ani director în grupul Rompetrol, timp în care a ocupat poziţia de director de vânzări la Rompetrol Downstream (de distribuţie carburanţi) şi director general la Rompetrol Moldova.

De asemenea, din echipa care a pus pe picioare proiectul mai fac parte alţi trei foşti manageri din Rompetrol, respectiv Ionela Caizer, Andrei Chiriţoiu şi Mihai Borlovan.

Argeşanu şi Borlovan au făcut parte din echipa care a lansat conceptul de benzinărie Rompetrol Express. De altfel, conceptul de alimentare automată cu carburanţi mai este folosit pe piaţă de compania Rompetrol, în staţiile Rompetrol Express sau cele tradiţionale, însă numai cu cardurile emise de companie, Fill&Go, sau numerar, a declarat Argeşanu. În plus, aceste staţii sunt deservite de personal.

În ceea ce priveşte extinderea regională a reţelei AutoMat, Bioromoil vizează, în special, pieţele din Bulgaria şi Republica Moldova, unde vor să intre anul viitor, până în 2012 având în plan să deschidă 40 de astfel de staţii, respectiv 10 staţii.

Potrivit lui Argeşanu, consumul de carburanţi a scăzut cu 8% anul acesta, mai puţin însă faţă de alte produse. În plus, demararea investiţiei în această perioadă de criză le-a redus costurile. Proiectul a fost realizat de Bioromoil împreună cu BRD, Gilbarco Veeder Root, compania de software ITGrup şi de proiectantul general, Igloo Arhitecture.

Urmează o investiţie în biodiesel Grupul Bioromoil are în curs de realizare şi o investiţie la Brăila în valoare totală de 22 milioane euro, din care 5 milioane de euro fonduri UE, într-o fabrică de biodiesel, cu o capacitate anuală de 50.000 tone, şi una de ulei vegetal, cu o capacitate de producţie de 80.000 tone anual. Prima va fi finalizată în 2011, iar a doua - în 2012. Firma Bioromoil este deţinută 100% de omul de afaceri român Vladislav Chetrar, născut în Republica Moldova.