BINE DE ȘTIUT! Dacă observați astfel de pete pe piele trebuie să mergeți de urgență la spital!

BINE DE ȘTIUT! Dacă observați astfel de pete pe piele trebuie să mergeți de urgență la spital!

Medicii trag un semnal de alarmă. Ploile și căldura sunt prielnice pentru înmulțirea unor paraziți care, dacă te mușcă, poți face o boală mortală! Dacă pe piele vă apar pete rotunde, ca un ochi d ebour, trebuie să mergeți urgent la spital!

„În cazul în care observați astfel de pete, mergeți urgent la spital!”, atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe. El explică, pentru EVZ, că mușcăturile de căpușă sunt extrem de periculoase, iar dacă în jurul lor se formează o astfel de pată rotundă, atunci „aveți eritem sub formă de țintă. Este primul stadiu al boreliozei, o boală transmisă de căpușe. 31 de pacienți fost diagnosticați la Iași cu borelioză (boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe)”. Boală care poate fi mortală!

Căpușele sau ixodidele sunt un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor, cu mod de hrănire obligatoriu hematofag și intermitent, și cu o importanță deosebită din punct de vedere medical și veterinar, notează wikipedia.com

Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase. Medicul Tudor Ciuhodaru explică și ce trebuie să știm despre căpușe, mușcătura lor și urmările pe care le poate avea:

1.     Boala Lyme poate fi recunoscută uşor în primul stadiu.

2.     La nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei, apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) un eritem rotund, o erupție cutanată roșiatică, de dimenisiuni variabile.

3.     În timp, acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața.

4.      Acesta are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la ţintă, cu un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată, ce este și ea înconjurată de o zonă roşie ce se extinde. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.

5.     În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).

6.     Netratat, eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

7.     La noi căpușa implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”).

8.     Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia (nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borrelioză).

9.     Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

10.  Extragerea se face preferabil de personal specializat.

11.  Medicaţia se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.

Și puțină istorie. În 1982 Willy Burgdorfer (microbiologl american de origine elvețiană) a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme din statul american Connecticut.

Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele de afectare neurologică progresivă.