Bine de știut. Curiozități surprinzătoare despre ochelarii de vedere

Ochelari de vedere. Sursa foto: dreamstime.com

În prezent, ochelarii de vedere sunt, pentru mulți dintre noi, accesorii indispensabile. În diferite modele, culori și materiale, purtarea și întreținerea ochelarilor a intrat în rutină noastră. Purtăm ochelari de vedere zilnic, însă poate știm prea puține despre ei și despre istoria lor. 

Cu toate ca foarte multe persoane poarta ochelari de vedere, sunt o mulțime de lucruri interesante pe care nu multă lume le cunoaște.

Zece curiozități despre ochelarii de vedere:

1. Cele mai vechi lentile au fost descoperite între ruinele orașului asirian Ninive și erau realizate din cristal șlefuit. Menționări foarte vechi ale utilizării lentilelor apar și la români, japonezi și chinezi.
2. Abia în secolul al XI-lea apar primele menționări ale folosirii lentilelor și în scop optic. Se foloseau lentile din cristal de stanca pe care le numeau „pietre de lectură”. Acestea erau puse în față textului, și nu pe ochi, pentru a mari scrisul.
3. În Europa, primele accesorii pentru îmbunătățirea vederii au fost inventate de italianul Alessandro della Spina of Pisa, în urmă cu aproximativ 1000 de ani. Acestea constau în niște lentile care se puneau pe nas, în față ochilor, pentru a vedea la distanță.
4. Ochelarii de vedere au fost inventați cândva între 1285 și 1289 pentru a ajută persoanele în varsă să vadă mai bine. Aceștia erau realizați din cuarț, care era fixat în os, aramă, argint sau piele și aveau formă de clește, însă cădeau mereu de pe ochi.
5. Ideea adăugării unor brațe ochelarilor de vedere le-a venit spaniolilor, în secolul al XIII-lea. Aceștia au adăugat lentilelor panglici care se legau în jurul capului, pentru a susține mai bine ochelarii pe față.
6. Lentile bifocale au fost inventate în secolul al XVIII-lea de celebrul politician american Benjamin Franklin, care era și om de știință.
7. Și ochelarii de vedere în formă în care îi știm în prezent au fost inventați tot în secolul al XVIII-lea, undeva înainte de anul 1727, de opticianul britanic Edward Scarlett. El a fost cel care a atașat brațe la ramele cu lentile, pentru a le susține după urechi.
8. Până în secolul al XIX-lea, purtarea ochelarilor era văzută că o formă de slăbiciune fizică, că o boală, iar cei care purtau ochelari de vedere erau priviți negativ, în unele locuri chiar marginalizați. Ochelarii de vedere au început să fie priviți într-o manieră pozitivă abia din a două jumătate a secolului al XIX-lea, odată ce popularul președinte american Theodore Roosevelt a început să îi poarte regulat atât în public, cât și atunci când se fotografia.
9. Orice persoană va avea nevoie de ochelari de citit pe măsură ce îmbătrânește. Studiile arată că peste 99% dintre oameni vor începe să poarte ochelari de citit începând de la vârstă de 43-50 de ani.
10. Alte studii arată că 25% din populația planetei poartă ochelari de vedere în permanentă.