Un act normativ care se află în dezbatere publică stabilește modul în care se vor acorda anul acesta biletele de tratament. Legea prevede și care sunt pensionarii care vor beneficia de gratuitate.
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un act normativ care stabilește modul în care vor fi acordare anul acesta biletele de tratament gratuite sau cu reducere.
„În unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2023 este asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii.
La numărul de bilete prevăzut la art.2 se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unități de profil, număr care se va stabili prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru care se vor atribui în anul 2023“, se arată în actul normativ.
Cine beneficiază de gratuitate
Biletele de tratament se acordă gratuit românilor care au pensie de invaliditate, celor care au lucrat într-un mediu radioactiv, dar și persoanelor cu handicap. De gratuitate mai beneficiază persoanele care au fost persecutate politic și veteranii de război, dar și văduvele acestora.
Restul categoriilor de pensionarii vor plăti, pentru un bilet de tratament, jumătate din pensia pe o lună. Bugetul alocat în acest an pentru biletele de tratament este de 300.000.000 de lei.
„Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.
În anul 2023, fiecare solicitant îndreptăţit conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.
Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii“, se mai arată în actul normativ.
Stațiuni din toată țara
Pensionarii care doresc un bilet de tratament trebuie să facă o cerere la Casa de Pensii din județul în care își au domiciliu. Pe lângă cazare și trei mese pe zi, pensionarii vor beneficia și de proceduri de recuperare în funcție de afecțiunile de care suferă.
Stațiunile penru care pot fi solicitate bilete de tratament sunt: Amara, Buziaș, Căciulata, Călimănești, Covasna, Felix, Geoagiu, Herculane, Sovata, Pucioasa, dar și Costinești, Eforie Nord sau Mangalia.