Evenimentul Zilei > International > Bilanțul care îngheață Turcia. Ar fi zeci de mii de morți. Imaginea unui imobil care se prăbușește în timpul cutremurului. Video
Bilanțul care îngheață Turcia. Ar fi zeci de mii de morți. Imaginea unui imobil care se prăbușește în timpul cutremurului. Video

Bilanțul care îngheață Turcia. Ar fi zeci de mii de morți. Imaginea unui imobil care se prăbușește în timpul cutremurului. Video

În urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 ce a lovit luni dimineață Turcia, specialiștii Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS) vin cu previziuni sumbre și avertizează că numărul victimelor ar putea crește până la ordinul zecilor de mii, în contextul în care sute de locuințe din țară și din Siria au fost afectate.

Estimările USGS au fost făcute în funcție de datele de la cutremurele anterioare și de situația construcțiilor din regiune. De asemenea, și pierderile economice ar putea fi uriașe. Acestea ar putea fi cuprinse între unu și zece miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

Cutremurul din Turcia ar putea lăsa în urmă 10.000 de victime

USGS consideră că în proporție de 47% există posibilitatea ca numărul victimelor să fie între 1.000 și 10.000 de persoane. 27% este proporția acordată unui număr de victime cuprins între 100 și 1.000 și 20% ca să fie între 10.000 și 100.000 de victime, potrivit știripesurse.ro.

Până în prezent, 500 de persoane au murit, iar alte 3.000 au fost rănite atât în Turcia cât și în Siria, potrivit oficialilor și presei locale.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a resimțit în toată regiunea, inclusiv în Siria și Liban. Cutremurul a avut loc la ora 4:17 dimineața, în jurul orașului Nurdagi, potrivit United States Geological Survey. Acesta a avut o adâncime de aproximativ 16 km.

Momentul în care un bloc de șase etaje se prăbușește

Camerele de supraveghere din orașul Şanlıurfa din sud-estul Turciei au surprins momentul în care un bloc de șase etaje se prăbușește, luni dimineață, la scurt timp după cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter. Şanlıurfa este un oraș mare din sud-estul Turciei cu peste 500.000 locuitori. Guvernatorul regional, Salih Ayhan, a transmis că, „în acest moment, 15 dintre cetăţenii noştri au murit şi 30 dintre cetăţenii noştri sunt răniţi”.

Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului, iar unele persoane ar putea fi blocate. Un corespondent BBC din Turcia, aflat la Diyarbakir, a relatat că un centru comercial din oraș s-a prăbușit. Rushdi Abualouf, un producător BBC din Fâșia Gaza, a declarat că în casa în care stătea au avut loc aproximativ 45 de secunde de zguduire puternică.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: