Bilanţ la finele lunii februarie: Deficit bugetar de 0,44% din PIB
- Ana Bâtc ă
- 26 martie 2012, 15:53
Execuţia bugetului general consolidat pe luna februarie 2012 s-a încheiat cu un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44% din PIB, arată datele operative publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Vestea proastă este că ritmul creșterii cheltuielilor este mai rapid decât al majorării veniturilor.
Veniturile bugetului general consolidat în primele două luni ale acestui an, în sumă de 29,3 miliarde lei au fost cu 6,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 12,7% faţă de anul precedent. Dintre acestea, creşteri semnificative s-au înregistrat în cazul TVA (+9,4%), accizelor (+9,9%), impozitului pe venit (+25,8%).
O creştere semnificativă se remarcă la alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii datorită colectării în luna februarie a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii în sumă de 208,8 milioane lei.
Colectare mai bună la administraţiile locale
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 8,6 miliarde lei în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, arată datele MFP.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent atât în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,1%), cât şi în cazul veniturilor nefiscale (+29,6%). Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 31,3%, în primele două luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile au crescut cu 7,3% Cheltuielile bugetului general consolidat din lunile ianuarie şi februarie 2012, în sumă de 32 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,3% faţă de anul precedent, dar s-au menţinut la acelaşi nivel ca procent în PIB de 5,2%. Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 38% mai mari faţă de anul 2011 şi la dobânzi cu 24,8%. Plus 3% la cheltuielile de personal Au crescut, de asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 10,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi cheltuielile de personal cu 3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,5 miliarde lei crescând în termeni nominali de 1,6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.