Consecinţele războiului dintre Rusia şi Ucraina sunt din ce în ce mai dezastruoase, iar 1,6 miliarde de oameni din 94 de ţări au fost afectaţi, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.
În timp ce atacurile Rusiei împotriva Ucrainei continuă, cresc şi riscurile privind securitatea alimentară globală. În declaraţia sa, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat că 1,6 miliarde de oameni din 94 de ţări sunt afectaţi, iar consecinţele războiului dintre Rusia şi Ucraina devin din ce în ce mai dezastruoase.
Guterres a prezentat al doilea raport al Naţiunilor Unite privind efectele confruntărilor şi, menţionând că "efectele războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor devin sistemice, violente şi accelerate", a avertizat că războiul poate lăsa în urmă un haos social şi economic, generând un val de foamete şi sărăcie fără precedent.
Criza din acest an pare că are legătură cu lipsa hranei, a mai spus Guterres şi, atrăgând atenţia că şi criza de anul viitor va avea legătură tot cu lipsa hranei a adăugat: "Există o singură cale pentru a opri această furtună care se intensifică. Invazia Rusiei în Ucraina trebuie să se încheie", scriu cei de la Milliyet.
Apelul lui Guterres pentru un acord alimentar
Guterres lansează un apel pentru încheierea unui pachet de înţelegeri care să permită exporturile securizate prin Marea Neagră a cerealelor din Ucraina şi a produselor şi îngrăşămintelor din Rusia către pieţele externe şi subliniază că "Acest acord este foarte important pentru sute de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare, inclusiv pentru Africa Subsahariană". (RADOR)