Biden vrea să-i dea lovitura de grație lui Putin în privința Ucrainei. Mesajul este clar

Biden vrea să-i dea lovitura de grație lui Putin în privința Ucrainei. Mesajul este clar Sursa: Agerpres

Casa Albă a susținut intenția președintelui Joe Biden de a-l avertiza pe președintele Vladimir Putin că o invazie rusă a Ucrainei ar avea costuri semnificative pentru Moscova. Acest avertisment a fost dat cu o zi înainte de videoconferința programată între cei doi șefi de stat.

Președintele intenționează să „trimită un mesaj clar Rusiei că vor exista costuri reale, semnificative și directe în cazul în care vor alege să continue cu o escaladare militară”, potrivit unui oficial anonim din administrația Biden. Oficialul a sugerat că această criză nu se poate încheia decât cu ajutorul diplomatic dintre Washington și Moscova, care reprezintă cea mai „ eficientă metodă de urmat”.

Videoconferința dintre cei doi lideri a fost programată să aibă loc în timp ce trupele ruse continuă să se apropie de granița Ucrainei, în regiunea Donbass, unde un grup pro-rus și-a menținut independența față de guvernul de la Kiev. Potrivit lui William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații, observatorii americani au urmărit o „acumulare constantă și neobișnuită” de soldați și echipamente rusești de-a lungul graniței. Până în acest moment, se crede că trupele au ajuns la cifra de 175.000, fiind o creștere substanțială față de săptămâna precedentă.

Această acumulare de forțe a provocat mari temeri în Statele Unite și Europa privind un posibil conflict militar. Luni a avut loc o discuție între Biden și liderii europeni din cadrul NATO la care a participat și premierul britanic Boris Johnson, premierul italian Mario Draghi, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, potrivit The National Interest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite acceptă Ucraina în NATO

Declarația publicată de Casa Albă a condamnat folosirea de către Rusia a „retoricii din ce în ce mai aspre” și a indicat că tensiunile din estul Ucrainei ar trebui să fie detensionate prin punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk, acorduri negociate în 2014 și 2015, cu care toate părțile au convenit și care stau la baza unui viitor acord de pace.

Secretarul de stat, Antony Blinken, a vorbit separat cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin de luni, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, care a confirmat că Biden și Zelensky vor mai avea o discuție ulterioară.

Price a indicat că Biden va respinge insistențele lui Putin ca Ucrainei să nu i se permită aderarea la NATO, argumentând că alianța militară își va menține politica de uși deschise și ar putea accepta Ucraina ca membru al acestei alianțe.