Prețurile pe care consumatorii le plătesc pentru articolele de zi cu zi au crescut în martie la cele mai ridicate niveluri din primele zile ale administrației Reagan, potrivit datelor Departamentului Muncii publicate marți. Indicele prețurilor de consum, care măsoară un coș larg de bunuri și servicii, a crescut cu 8,5% față de acum un an. Americanii așteaptă deciziile președintelui Joe Biden.
Fără alimente și energie, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 6,5% pe o bază de 12 luni, în conformitate cu așteptările. Cu toate acestea, au existat semne că inflația de bază părea să fie în scădere, deoarece a crescut cu doar 0,3%, mai puțin decât estimarea de 0,5%.
Aceasta, la rândul său, a stârnit o oarecare speranță că inflația în general s-a diminuat și că martie ar putea reprezenta vârful. Iar piețele au reacționat pozitiv la raport, deoarece acțiunile au crescut și randamentele obligațiunilor de stat au scăzut.
Vestea cea mare din raportul din martie a fost că presiunile de bază ale prețurilor par să se modereze în cele din urmă. Creșterea din martie va „marca vârful” inflației, deoarece comparațiile de la un an la altul scad cifrele și prețurile energiei se scad, a scris Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.
Preturile nu mai pot fi controlate
Preţurile alimentelor au crescut cu 1% pe lună şi cu 8,8% în termeni anuali, deoarece preţurile la bunuri precum orezul, carnea de vită tocată, citricele şi legumele proaspete au înregistrat avansuri de peste 2% în martie.
Preţurile energiei au crescut cu 11%, respectiv cu 32%, în condiţiile în care preţurile benzinei au crescut cu 18,3% pe lună, impulsionate de războiul din Ucraina şi de presiunea pe care o exercită asupra aprovizionării.
Preţurile maşinilor şi camioanelor second hand au scăzut cu 3,8% în această lună, deşi sunt în continuare în creştere cu 35,3% în termeni anuali. Preţurile materiilor prime, fără alimente şi energie, au scăzut cu 0,4%.
Aceste scăderi, însă, au fost compensate de majorarea preţurilor îmbrăcămintei, serviciilor excluzând energia şi îngrijirea medicală, fiecare dintre acestea crescând cu 0,6% faţă de luna precedentă. Serviciile de transport au crescut şi ele cu 2%, aducând avansul pe 12 luni la 7,7%.
Pe Wall Street se lansează ipoteza unei recesiuni
„În general, acest raport este încurajator deocamdată, deși este mult prea devreme pentru a fi sigur că următoarele câteva preţuri la produsele de bază vor fi la fel de scăzute; mult depinde de calea prețurilor vehiculelor uzate, care este foarte greu de prognozat cu încredere”, a scris Ian Shepherdson, economist-șef la Pantheon Macroeconomics. „Suntem siguri că vor cădea, dar viteza declinului este cea care contează”.
În semn de redresare economică dintr-un sector puternic afectat în timpul pandemiei de Covid, tarifele companiilor aeriene au crescut cu 10,7% în această lună și au crescut cu 23,6% față de un an în urmă, se arată în analiză făcută de cnbc.com.