Biblioteca, file de revoltă| FOTO

Biblioteca, file de revoltă| FOTO

Aproximativ 40 de tineri - membri şi simpatizanţi ai mişcării Miliţia Spirituală - au blocat accesul în Biblioteca Centrală Universitară (BCU), în semn de protest faţă de modul în care a fost ocupat postul de director al instituţiei.

În timp ce la intrarea dinspre Piaţa Palatului a BCU se odihnesc nişte muncitori asfaltatori, pe latura dinspre strada C.A. Rosetti se adună tineri intelectuali. Au la ei cărţi cu sau fără apropo, pagini A4 inscripţionate şi o cauză: vor s-o dea jos pe noua directoare a BCU, Mireille Rădoi. Protestatarii - membri sau simpatizanţi ai organizaţiei "Miliţia Spirituală" - susţin că doamna Rădoi n-a ajuns luna trecută în acest post printr-un concurs ca la carte, ci printr-o mascaradă portocalie gestionată de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

Profesorul universitar Ionel Enache, de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi contracandidat al lui Mireille Rădoi, a sesizat - pe site-ul organizaţiei "Miliţia Spirituală" - o serie de ciudăţenii în organizarea concursului: "Este posibil să fiu subiectiv, dar vă pot spune mult mai multe lucruri despre modul cum s-a desfăşurat acest concurs. Metodologia a fost plină de cerinţe bizare: «…sau specialist în managementul informaţiei»! Ce fel de informaţii? Învăţate la Academia SRI… Bibliotecile nu vehiculează astfel de informaţii. Toată metodologia a fost realizată după profilul doamnei Rădoi, oricine o citeşte îşi poate da seama de acest lucru (…) Niciunul dintre membrii comisiei nu este specialist în managementul informaţiei, mai exact în managementul structurilor infodocumentare. (…) Subiectele trebuiau extrase dintr-un nr. de 30 de itemi, dar comisia a venit cu cele 10 zece subiecte deja extrase".

Doamna Rădoi ar mai avea în spate, pe lângă partid, şi un trecut întunecat: a fost şefă de promoţie a Academiei Naţionale de Informaţii, pepiniera Serviciului Român de Informaţii. Iar asta n-ar fi tocmai o scrisoare de referinţă potrivită.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că n-a fost sesizată nicio neregulă, inclusiv din partea contracandidatului: "Este un concurs care s-a desfăşurat pentru a desemna directorul şi acesta este rezultatul. Nu s-a discutat în minister despre cine este mai competent dintre cei doi. Există modalităţi de contestaţie a rezultatelor. Se putea depune contestaţie dacă nu era în regulă. Acesta este rezultatul concursului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urian.

Câteva titluri

Asta ar fi scânteia scandalului. Între timp, în dreptul intrării s-au strâns vreo 40 de oameni - studenţi de la diferite facultăţi, bibliotecari şi profesori de la Istorie şi de la Litere -, care-şi lipesc unul altuia pe spate foi pe care scrie "Viitor", "Atitudine", "Competenţă", "Inteligenţă", "Refuz dictatura", "Curaj", "Onestitate" şi alte cuvinte mari. Posesorul cuvântului "Atitudine" crede c-ar trebui să fie mai multă lume. Se uită apoi la coloana de maşini care înaintează încet şi crede că nu-i greu să oprească circulaţia în zonă. "Competenţă" îl convinge că e mai bine să rămână la planul iniţial şi să blocheze doar intrarea în instituţie. "Vezi că ţi-a zburat competenţa", observă cineva, apoi culege de pe jos hârtia şi o lipeşte la loc, cu o bucată de scotch.

Începe acţiunea propriu-zisă. Grosul tinerilor se aşază pe jos, deschid cărţile şi se apucă de citit. Un fel de "Lecturi urbane" cu adrenalină. Printre titluri regăsim un volum de Andrei Pleşu, intitulat "Note, stări, zile", un exemplar din "Managementul calităţii serviciilor" şi o carte de Milan Kundera, al cărei titlu nu-l pot desluşi. Câţiva, mai înfipţi, întind bannerele. Sunt mesaje care mai de care: "Cărţi, nu bastoane!", "Nu avem nevoie de autorizaţie pentru a gândi!" sau "Funeriu, asasin cultural pe funcţie de demnitar". Cel mai dur e lipit de uşă, pe post de sigiliu: "BCU. După 21 de ani Securitatea se întoarce «acasă»!". Asta ar fi o referire la faptul că, înainte de Revoluţie, într-un corp al BCU a funcţionat Direcţia a V-a a fostei Securităţii.

Stăpânită de emoţii, o tânără ţine cartea cu susul în jos şi pare pierdută într-o lectură adâncă. Lumea continuă să citească, cât "radicalii" înfiripează slogane. Mai întâi intervine un domn, angajat la bibliotecă, însă n-are succes şi e stâns cu uşa. Vine apoi un grup de jandarmi. Şeful spune "Bună ziua", un protestatar răspunde "La revedere". Şeful spune "Domnilor, acţiunea este ilegală. Dacă nu încetaţi, vom fi nevoiţi să folosim forţa!", protestatarii răspund cu "Libertate!" şi "Demisia". Pe o balustradă zace un volum din "Şase feluri de a muri", de Marius Oprea, alături de un "Traian Băsescu pe Calea Victoriei", de Radu Moraru.

Se intervine în forţă. Cei mai agitaţi sunt culeşi din uşă şi duşi spre dubă. Se agaţă de câte un gard, se zbat, dar fără folos. În dubă sunt urcaţi vreo trei dintre ei. Celorlalţi li se explică faptul că n-a fost vorba de vreo arestare: vor fi duşi la secţie pentru a fi legitimaţi, apoi se împart amenzile. Proprietarul volumului "Cartea râsului şi a uitării" e revoltat, pentru că jandarmii nu s-au legitimat înainte de intervenţie.

"A fost un gest de nesupunere civică prin care am dorit să aducem în atenţia opiniei publice modul în care a fost ocupat postul de director al BCU. Jandarmii au acţionat în forţă, în condiţiile în care în prealabil nu a existat niciun fel de dialog", a precizat Mihail Bumbeş de la "Miliţia Spirituală", unul dintre iniţiatorii protestului. Pe capota unei maşini stă părăsit un volum în limba engleză, "The Drama of the Commons".

Ne puteți urmări și pe Google News