Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, l-a convocat ieri la discuţii pe liderul Senatului, Franco Marini, în condiţiile în care presa din Peninsulă sugera încă de dimineaţă că şeful statului va propune formarea unui guvern de tranziţie, pentru deblocarea crizei create de demisia premierului Romano Prodi.
Un eventual guvern de tranziţie ar avea misiunea de a superviza modificarea legislaţiei electorale, proces laborios, care ar amâna organizarea de alegeri anticipate, spre nemulţumirea fostului primministru Silvio Berlusconi, care conduce în sondaje. Napolitano urma să anunţe ieriseară care va fi mandatul exact acordat lui Marini.
Cel mai probabil însă, şeful Senatului va avea misiunea dificilă de a obţine acordul tuturor forţelor politice pentru formarea echipei guvernamentale. Pe fondul speculaţiilor privind decizia lui Napolitano, Berlusconi a mai făcut ieri o încercare de a forţa organizarea alegerilor. Într-o notă transmisă presei, fostul premier şi liderul dreptei italiene a avertizat că, „dacă şeful guvernului face obiectul unui vot de neîncredere, nu există o alternativă pentru întoarcerea la urne“. Veltroni, liderul stângii Demisia lui Romano Prodi a permis şefului Partidului Democrat (PD), principala grupare din cadrul coaliţiei aflate până de curând la guvernare, să preia rolul de lider al stângii. Walter Veltroni, totodată primar al Romei, i-a cerut preşedintelui Napolitano crearea unui guvern de tranziţie şi fixarea alegerilor în primăvara anului 2009.
Definitivarea reformei electorale, care ar trebui să micşoreze influenţa partidelor mici şi să elimine instabilitatea politică continuă din Italia, nu este singura grijă a lui Veltroni. Coaliţia de centru-stânga se află în prezent la 10 procente în urma forţelor de dreapta conduse de Berlusconi. Potrivit unui sondaj ISPO, citat de Reuters, o eventuală desprindere a PD de aliaţii săi - comunişti sau creştin-democraţi - ar schimba însă cifrele. Competiţia ar deveni mult mai strânsă, iar diferenţa s-ar reduce la numai 3,5 procente.