Berlinul alege cum să scape de comunism

Reconstrucţia Palatului Imperial din Berlin a fost subiect de controverse în Germania ultimilor ani. 58% dintre locuitorii capitalei au fost de acord cu reconstrucţia Palatului, demolat în anii '50 de comuniştii din Germania de Est.

Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea şi, mai târziu, avea să fie reşedinţa celebrei familii de Hohenzollern şi, implicit, a ultimului împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Palatul Imperial a fost bombardat şi apoi demolat de conducerea comunistă a Germaniei de Est, care considera clădirea un simbol imperial ce trebuia să dispară.

Victoria comunismului nu numai că a însemnat demolarea Palatului Imperial, dar pe locul pe care se afla acesta a fost construit, în anii '70, Palatul Republicii, unde a funcţionat parlamentul est-german până la căderea Zidului Berlinului.

După momentul 1989, s-a pus problema demolării construcţiei comuniste, dar partidele de stânga de la Berlin, susţinute de locuitori ai fostei Germanii de Est, au subliniat că o eventuală demolare ar fi o încercare de a "şterge trecutul comunist".

Pro şi contra reconstrucţiei Palatului Imperial Totuşi, în 2002, parlamentul german a luat decizia şi a anunţat că va reconstrui vechiul palat prusac. În acest sens, s-a anunţat că minimum trei dintre cele patru faţade ale viitorului palat vor fi replici ale palatului prusac. Proiectul, estimat la peste jumătate de miliard de euro, va găzdui o imensă galerie de artă şi un centru de distracţii şi de conferinţe.

Problema este legată de cum va arata noul palat. Deşi parlamentul a "ordonat" o replică cât mai fidelă a construcţiei demolate la mijlocul secolului trecut, comisia desemnată pentru alegerea arhitectului responsabil de viitoarea construcţie este de altă părere. Preşedintele acestei comisii, italianul Vittorio Lampugnani, crede că o reconstrucţie fidelă a vechiului palat prusac nu este cea mai bună soluţie. "Mă opun părerii că vechiul palat este cel mai bun lucru care poate fi construit aici", a spus Lampugnani.

După aceste declaraţii, tradiţionaliştii germani au cerut demiterea lui Lampugnani, pe motiv că noua construcţie ar trebui să reprezinte simbolic victoria democraţiei de tip capitalist asupra comunismului, iar o replică fidelă ar fi principalul element ce ar trebui urmărit.

Proiectul final va fi ales în zilele următoare, dintre cele 30 propuneri ale arhitecţilor care au participat la concurs.