Benjamin Netanyahu, ordin pentru armata israeliană. Marea miză în debusolata Sirie
- Teodora Vitan
- 8 decembrie 2024, 22:00
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că armata israeliană va prelua o zonă tampon demilitarizată situată la granița cu Siria, după ce regimul Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra regiunii. Această decizie vine pe fondul retragerii forțelor guvernamentale siriene din apropierea Înălțimilor Golan, ceea ce a lăsat un vid de putere în zona tampon. Netanyahu a subliniat că această acțiune este esențială pentru securitatea Israelului și a declarat că forțele israeliene vor continua să acționeze pentru a proteja comunitățile din Golan și a preveni orice amenințare din partea forțelor ostile.
Israel preia zona tampon de la frontiera cu Siria
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei israeliene să „preia” o zonă tampon demilitarizată la granița cu Siria, după răsturnarea regimului lui Bashar al-Assad. Netanyahu a declarat pe X că „acordul de dezangajare” încheiat între Israel și Siria în 1974, care a reglementat zona tampon, s-a prăbușit. "Am ordonat ieri IDF (armatei) să preia zona tampon și pozițiile de comandă din apropiere", a spus Netanyahu, subliniind că nu va permite „niciunei forțe ostile să se stabilească la granița noastră”.
În urma retragerii forțelor guvernamentale siriene din regiune, armata israeliană a desfășurat trupe pentru a asigura securitatea în zonă și a proteja comunitățile israeliene din Înălțimile Golan.
Forțele israeliene acționează pentru a păstra siguranța
Armata israeliană a anunțat că a desfășurat forțe pentru a răspunde „posibilei intrări a unor indivizi înarmați în zona tampon”, precizând că scopul principal este să asigure „siguranța comunităților din Înălțimile Golan și a cetățenilor Israelului”.
De asemenea, armata a subliniat că nu interferează în conflictele interne din Siria, dar va continua să acționeze „pentru a păstra zona tampon și a apăra Israelul” cât va fi necesar.
Retragerea forțelor guvernamentale siriene din apropierea Golanului, în urma ofensivei rebele conduse de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham, a deschis drumul pentru acțiunile israeliene.
Contextul geopolitic al Înălțimilor Golan
Înălțimile Golan, o regiune strategică situată la granița dintre Siria și Israel, au fost cucerite de Israel în 1967 în cadrul Războiului de Șase Zile și anexate unilateral în 1981.
Deși anexarea nu a fost recunoscută internațional, în martie 2019, Administrația Trump a recunoscut suveranitatea Israelului asupra regiunii.
În Golan există mai mult de 30 de colonii israeliene, iar regiunea este locuită de aproximativ 20.000 de israelieni și 20.000 de sirieni, majoritatea arabi druzi. Siria a insistat întotdeauna că nu va accepta un acord de pace cu Israelul fără retragerea completă a acestuia din Golan, conform Digi24.ro