Beneficiu al Brexitului, și nu numai. În ce zile puteți cumpăra benzina mai ieftină
- Raluca Florescu
- 18 iulie 2016, 00:00
Stațiile din Capitală care comercializează combustibil mai ieftin vând deja benzina 95 cu 4,8 – 4,85 de lei/litru
Unul din efectele pozitive, dacă se poate vorbi despre așa ceva, ale votului pro- Brexit din Marea Britanie a fost acela că prețul petrolului a scăzut, așadar românii pot să se bucure de benzină și motorină mai ieftină. Motivul scăderii? Un baril în creștere este asociat de regulă cu o economie în dezvoltare, or votul britanicilor a aruncat un con de umbră, cel puțin pe termen scurt, asupra perspectivelor viitoare ale UE. Votul britanicilor a crescut incertitudinea din piață, iar această aversiune față de risc a condus și la scăderea prețului barilului. Prețul barilului este exprimat în dolari. Pe măsură ce și dolarul scade, și prețul la pompă este tot mai mic.
Benzină sub 5 lei
La multe stații de benzină tariful benzinei în Capitală este deja sub 5 lei, însă nu cu mult, ci în jurul valorii de 4,95 – 4,99 lei/litru, în cursul săptămânii, la una din cele mai ieftine rețele de benzinării, Petrom. Acum câteva săptămâni tariful era de 5,10 - 5,15 lei. După ieftinire, în provincie cotațiile coboară chiar spre 4,8 lei/litru. Prețul motorinei este cu câțiva bani mai mic la Petrom, dar nu este o regulă: alte rețele comerciale vând mai scump motorina.
La Rompetrol prețurile variază, de asemenea, în jurul a 5 lei/litru, în timpul săptămânii.
Mai ieftin în weekend
O metodă sigură prin care românii pot face economii la plinul de benzină este să cumpere în weekend. În zilele de sfârșit de săptămână, benzinarii scad prețul, în cadrul unei campanii pe care o promovează deja de ceva vreme. De exemplu, dacă în timpul săptămânii un litru de benzină 95 costă, la una din benzinăriile Petrom din Capitală, 4,95 lei/litru, în weekend prețul este de 4,86 lei/litru, deci cu aproape 2% mai mic. În orașe din Moldova, cum ar fi Huși (Vaslui), există benzinării Petrom care vând un litru de motorină chiar și cu 4,74 lei/litru, în weekend. La Rompetrol situația se repetă. Ieri, o stație din zona Mihai Bravu, din Capitală, vindea un litru de benzină 95 cu 4,89 lei și un litru de motorină efix Diesel cu 4,91 lei/litru.
Cât ar putea dura ieftinirea?
Analiștii financiari consideră că barilul ieftin va fi un efect de scurtă durată. Imediat după votul pentru ieșirea din UE al britanicilor, cotația barilului de petrol a scăzut cu 5%, după care au urmat ușoare suișuri și coborâșuri, dar nu s-a mai ajuns la cotația de 52 de dolari pe baril, cât era înainte de votul din Marea Britanie. În prezent, un baril se tranzacționează la o cotație de circa 46 dolari/baril. Specialiștii estimează că vom avea un baril la aceste cotații câteva săptămâni de acum încolo, mai ales că și lovitura de stat din Turcia a fost un eșec. Dacă ar fi avut succes, atunci transportul de petrol prin conducta Kirkuk-Ceyhan, care pornește din câmpiile petroliere Kirkuk din Iran și transportă petrolul până în portul turcesc Ceyhan de la Mediterană, era pus în pericol, ceea ce ar fi condus la o creștere a cotațiilor petrolului. Cum lovitura de stat nu a avut succes, nu există un motiv de scumpire imediată. Și cotațiile dolarului cresc șansele ca benzina să rămână ieftină, o anumită perioadă. Din 24 iunie și până vineri dolarul a scăzut cu peste 1%, în raport cu leul, de la 4,07 lei/dolar, la 4,02 lei/dolar.