Beneficiile somnului de amiază sunt dezvăluite de medicii car au elaborat un studiu științific pe acest subiect. Potrivit acestora, somnul de amiază poate ajuta un adult să-și reîncarce bateriile și să reziste mult mai bine, în activitate pentru restul zilei. Obiceiul este greu de adoptat, mai ales pentru o persoană activă. Specialiștii spun, însă, că sănătatea va avea de câștigat în cazul celor care reușesc să o facă.
Beneficiile somnului de amiază sunt confirmate de un studiu medical elaborat de specialiștii în sănătate. Potrivit acestora, în primul rând, somnul de după amiază ajută la reîncărcarea bateriilor la jumătatea zilei.
Este drept că, pentru un adult activ este dificil să adopte un astfel de obicei. Însă acela care poate să integreze somnul de amiază în viața sa are de câștigat. El se poate bucura de mai multe beneficii, spun medicii.
„Somnul poate oferi un pic de răgaz în mijlocul zilei, ceea ce este util pentru a vă reîmprospăta fizic și cognitiv”, spune Dr. Kelly Waters, specialist în medicina somnului și neurolog la Spectrum Health.
Siestele pot ajuta foarte mult organismul. Între beneficiile somnului de amiază sunt îmbunătățirea capacității de învățare și concentrare. De asemenea, memoria are de câștigat în cazul celor care pot să ațipească câteva minute în timpul zilei. Somnul de amiază poate ajuta la menținerea emoțiilor sub control, dar și la reținerea mai ușoară a unor lucruri, scrie Exquis Magazine.
Beneficiile somnului de amiză pentru sistemul imunitar
Un pui de somn la amiază, ajută un bolnav să-și revină mai ușor. În timpul somnului, sistemul imunitar își face treaba mai ușor, spune dr. Waters.
„Când ești bolnav, celulele tale imunitare eliberează mesageri chimici pentru a direcționa răspunsul organismului și vindecarea. Acești mesageri te fac, de asemenea, să dormi”, explică medicul.
Beneficiile somnului de amiază asupra sistemului imunitar sunt evidente. Una dintre funcțiile somnului este de a reface organismul în caz de boală și de a-l ajuta să se mențină în formă. Beneficiile somnului de amiază sunt evidente pentru sănătate.
Somnul la prânz îți stimulează creierul
Beneficiile somnului de amiază sunt evidente pentru creier. Acesta are șanse să rămână sănătos mai mult timp. Aceasta în ciuda înaintării în vârstă. Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care dorm în mod obișnuit au un volum total al creierului mai mare. Aceștia prezintă un risc mai mic de a dezvolta demență și o serie de alte boli. Acest volum cerebral era echivalent cu 2,5 până la 6,5 ani de îmbătrânire, au spus cercetătorii.
„Constatările noastre sugerează că, pentru unii oameni, somnul scurt în timpul zilei poate fi o parte a puzzle-ului care ar putea ajuta la păstrarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat într-un comunicat autorul principal Victoria Garfield, cercetător principal la University College London.
Cercetătorii din acest studiu special nu au analizat cât de lungi au fost aceste sieste. Însă au fost studii anterioare care au constatat că siestele de 30 de minute sau mai puțin au avut cele mai bune beneficii pentru sănătatea creierului. În opinia lor, beneficiile somnului de amiază sunt evidente.