Belodedici: "Echipa noastră a arătat carenţe în amicale"
- Mugur Băile șteanu
- 19 iulie 2011, 13:06
Miodrag Belodedici, şeful sectorului juvenil de la FRF, nu este foarte optimist că România va realiza ceva deosebit la competiţia pe care o găzduieşte.
Echipa naţională de fotbal a României va debuta mâine la Campionatul European rezervat juniorilor sub 19 ani, care se va desfăşura, până pe 1 august, în ţara noastră.
Reprezentativa tricoloră, antrenată de Lucian Burchel, va juca mâine seară, la Chiajna (ora 21.00, în direct la Sport.ro şi la Eurosport 2) cu Cehia, în cadrul Grupei A a turneului final. În celălalt meci al grupei, tot de la ora 21.00, se vor întâlni, la Buftea, echipele Greciei şi Irlandei.
Obiectivul pe care Mircea Sandu, preşedintele FRF, l-a trasat echipei României este calificarea în semifinale, iar Lucian Burchel, selecţionerul juniorilor sub 19 ani, crede că acesta este realizabil. În schimb, Miodrag Belodedici, directorul sectorului de juniori din cadrul FRF, este pesimist.
Într-un interviu acordat ieri, pentru EVZ, "Belo" se arată sceptic în privinţa calificării juniorilor români în "careul de aşi"!
EVZ: Belo, ce aşteptări ai de la echipa României de juniori sub 19 de ani la Campionatul European care urmează să înceapă? Miodrag Belodedici: Păi ce aşteptări să am? În primul rând, eu îmi doresc să arătăm un fotbal frumos, de calitate. E important că jucăm şi noi la acest turneu final, la care echipa României participă pentru prima dată. Va fi o experienţă utilă pentru jucătorii noştri. Cine ştie, poate vom reuşi să terminăm grupa pe unul dintre primele două locuri şi să ne calificăm în semifinale, pentru că echipele pe care le întâlnim nu mi se par a fi chiar nişte forţe ale fotbalului mondial la nivel de juniori.
Nu pari prea optimist... Nu e vorba de asta, dar, sincer vorbind, echipa noastră a arătat câteva carenţe în meciurile de pregătire pe care le-a susţinut. De exemplu, acum trei luni am jucat cu Serbia, la Timişoara, şi am pierdut cu 3-1, la capătul unui meci în care am comis mai multe greşeli. Să nu uităm că participăm la Campionatul European prin prisma faptului că găzduim competiţia! Nu ştiu dacă ne calificam în cazul în care nu organizam turneul! În plus, am avut probleme şi cu accidentările, pe Adrian Mărkuş l-am pierdut pentru acest turneu final. Dar să dea Dumnezeu să mă tem eu degeaba, iar băieţii să facă o figură frumoasă la acest Campionat European.
Va juca echipa under 19 a României mai ofensiv decât a făcut-o reprezentativa under 17 la Campionatul European din Serbia? Naţionala de juniori sub 17 ani a fost criticată foarte dur pentru faptul că a jucat defensiv, dar acela era stilul ei, cu un astfel de joc s-a calificat la Euro. Şi eu aş fi vrut ca formaţia să evolueze ofensiv, dar trebuie să se mai şi poată. Din păcate, nu suntem însă în stare să evoluăm fără a face greşeli, nu putem să avem şi un atac foarte bun, dar, în acelaşi timp şi o apărare solidă. Ca să răspund însă direct la întrebare, da, naţionala sub 19 ani va juca mai ofensiv decât cea sub 17 ani. Meciul cu Cehia, cel puţin, va fi abordat cu o formulă ofensivă şi nu se va urmări alt rezultat decât victoria.
Ce primă vor încasa jucătorii în cazul calificării în semifinale? Nu s-a stabilit nimic în acest sens. Dar să se califice ei, că vor fi recompensaţi. Nici noi, la Cupa Mondială din 1994, nu ştiam ce prime vom avea în momentul în care am plecat în SUA. Dar asta nu ne-a împiedicat să obţinem rezultate remarcabile.
Din punct de vedere organizatoric, este totul în regulă? Toate stadioanele sunt în regulă, oficialii UEFA şi echipele participante au sosit şi s-au cazat la hotelul "Intercontinetal". Nu s-a plâns nimeni de absolut nimic, aşa că nu ne facem griji.
LOT
Academia lui Gică Hagi dă cei mai mulţi jucători
Lucian Burchel, selecţionerul reprezentativei under 19 a României, a comunicat ieri lotul de jucători cu care va aborda Campionatul European. Printre tricolori se află şi trei stranieri: portarul Laurenţiu Brănescu, de la Juventus Torino, fundaşul Sebastian Remeş, de la echipa maghiară Honved Budapesta, şi mijlocaşul Patrick Walleth, care evoluează la gruparea germană din liga secundă FC Ingolstadt.
În lotul României există şi câţiva jucători care şi-au făcut debutul în Liga I. Este vorba de fundaşul Ionuţ Cristinel Gugu şi de atacantul Mihai Roman, ambii fiind legitimaţi la Universitatea Craiova, echipă retrogradată în eşalonul secund la finele sezonului trecut.
În lotul lărgit, selecţionerul Lucian Burchel l-a convocat şi pe atacantul Sergiu Buş, de la CFR Cluj, dar, surprinzător, nu l-a reţinut printre jucătorii pe care se va baza la Campionatul European. Cei mai mulţi jucători din lotul României provin de la Viitorul Constanţa, echipa patronată de Gică Hagi.
Pentru a se califica în semifinale şi a îndeplini, astfel, obiectivul trasat de preşedintele FRF Mircea Sandu, echipa României trebuie să se claseze pe unul dintre primele două locuri la sfârşitul jocurilor din grupă. În semifinale, locul 1 din Grupa A va juca, pe 29 iulie, cu locul 2 din Grupa B, iar locul 1 din Grupa B va întâlni , în aceeaşi zi,locul 2 din Grupa A.
3 jucători de la naţionala under 19 a României - Romario Benzar, Alin Cârstocea şi Cristian Gavra - provin de la Viitorul Constanţa, echipa pe care o patronează Gheorghe Hagi
GRUPA A
România Cehia Grecia Irlanda
Programul meciurilor
Mâine: România – Cehia (Chiajna, ora 21.00, Sport.ro şi Eurosport 2), Grecia – Irlanda (Buftea, ora 21.00);
Sâmbătă, 23 iulie: Cehia – Irlanda (Mogoşoaia, ora 19.00, Eurosport), România – Grecia (Berceni, ora 21.00, Sport.ro);
Marţi, 26 iulie: România – Irlanda (Berceni, ora 19.00, Sport.ro), Cehia – Grecia (Mogoşoaia, ora 19.00, Eurosport).
GRUPA B
Serbia Turcia Spania Belgia
Programul meciurilor
Mâine: Spania – Belgia (Mogoşoaia, ora 19.00, Eurosport), Serbia – Turcia (Berceni, ora 19.00);
Sâmbătă, 23 iulie: Turcia – Belgia (Buftea, ora 19.00),
Serbia – Spania (Chiajna, ora 21.00);
Marţi, 26 iulie: Turcia – Spania (Chiajna, ora 21.00, Eurosport), Belgia – Serbia (Buftea, ora 21.00).
LOTUL ROMÂNIEI
Burchel a luat trei "stranieri"
Portari: Laurenţiu Brănescu (Juventus Torino), Radu Chiriţă (CSM Rm. Vâlcea);
Fundaşi: Lucian Murgoci (Oţelul Galaţi), Sebastian Remeş (Honved Budapesta), Adrian Avrămia (ACSMU Poli Iaşi), Andrei Peteleu (Delta Tulcea), Ionuţ Cristinel Gugu (Universitatea Craiova), Florin Ilie (FC Timişoara); Mijlocaşi: Romario Benzar (Viitorul Constanţa), Alin Cârstocea (Viitorul Constanţa), Nicolae Stanciu (Unirea Alba Iulia), Patrick Walleth (FC Ingolstadt), Enghin Amet (Juventus Bucureşti);
Atacanţi: Ionuţ Năstăsie (Steaua), Mihai Roman (Universitatea Craiova), Tiberiu Serediuc (CS Otopeni), Sebastian Chitoşcă (Ceahlăul Piatra Neamţ), Cristian Gavra (Viitorul Constanţa).
STADIOANE
Buftea Capacitate: 800 de locuri; Va găzdui meciurile: Grecia – Turcia, Turcia – Belgia, Belgia – Serbia
Chiajna Capacitate: 3.700 de locuri; Va găzdui meciurile: România – Cehia, Serbia – Spania, Turcia – Spania, semifinala II şi finala.
Mogoşoaia Capacitate: 1.000 de locuri; Va găzdui meciurile: Spania – Belgia, Cehia – Irlanda, Cehia – Grecia şi semifinala I.
Berceni Capacitate: 2.600 de locuri; Va găzdui meciurile: Serbia – Turcia, România – Grecia şi România – Irlanda.