BELARUS. Deponenții încep să-și schimbe rublele în dolari, de frica recesiunii din Rusia

BELARUS. Deponenții încep să-și schimbe rublele în dolari, de frica recesiunii din Rusia

Deși încă nu a devenit un fenomen îngrijorător, tot mai mulți cetățeni din Belarus se pare că încep să-și schimbe rublele în dolari, speriați de perspectiva devalorizării monedei lor naționale.

Dacă tot mai multe persoane încep să-și schimbe depozitele în ruble, din bănci, în dolari, ar putea crește rata dobânzilor la depozitele în moneda națională, cred analiștii.

Un jurnalist al Belorusskie Novosti a vizitat câteva bănci din Minsk. La una dintre ele, se formase o coadă de 20 de persoane pentru operațiuni la depozite. Un alt rând de 100 de persoane aștepta la cea de-a doua bancă, dar la a treia nu era nimeni.

„Toți și-au schimbat deja rublele în dolari”, a spus o femeie, care a venit să-și schimbe depozitele. Ea a precizat că nu se așteaptă la o devalorizare a rublei belaruse curând, pentru că guvernul este puțin probabil să ia măsuri înainte de alegerile prezidențiale. „dar vreau să nu risc”, a adăugat ea.

Siteul www.charter97.org a trimis cereri mai multor bănci importante - Belarusbank, BPS-Sberbank și Belagroprombank - pentru a vedea care este situația exactă, dar nu a primit răspunsuri.

Aliaksandr Mukha, analist la grupul BusinessForecast, a explicat comportamentul deponenților belaruși prin agravarea tensiunii geopolitice în regiune și previziunile privind o devalorizare mai accentuată, cauzată de scăderea rublei ruseșști față de valutele occidentale.

Dolarul a fost cotat la 80 de ruble rusești, în 16 decembrie, apoi a scăzut la 65 de ruble, ieri. La începutul anului, dolarul costa 33 de ruble rusești.

„Panica s-a răspândit în rândul oamenilor înainte de Anul Nou, încă din 2009. Este numit „efectul 2 ianuarie”. Este agravat acum de situația din Rusia. Zvonurile circulă că o devalorizare accentuată a rublei din Belarus este inevitabilă. Iar oamenii au tendința de a crede zvonurile, așa că încearcă să schimbe rublele în dolari”, a spus și analistul financiar Vadzim Iosub.