Tensiuni crescute între Belarus și Polonia. Acuzații de foc deschis la graniță

Tensiuni crescute între Belarus și Polonia. Acuzații de foc deschis la graniță Alexandr Lukașenko. Sursa: Arhiva EVZ

Luni, Belarus a formulat acuzații împotriva forțelor poloneze, afirmând că acestea au deschis focul la frontiera comună pentru a forța migranții să părăsească teritoriul Poloniei.

Belarus a caracterizat această acțiune drept o „provocare periculoasă”, într-un context de creștere a tensiunilor dintre cele două țări.

Recent, au ieșit la iveală mai multe incidente în care militari polonezi au condus străini până la frontiera cu Belarus.

Belarus denunță „provocarea periculoasă” a Poloniei la frontiera comună

Aceștia au fost obligați să treacă prin zone destinate animalelor, conform declarațiilor transmise prin intermediul platformei de mesagerie Telegram de către gărzi de frontieră din cadrul Serviciului de Securitate al Statului din Belarus (KGB), care este un aliat al Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Iar pentru a-i înspăimânta pe aceşti oameni, militari polonezi şi-au îndreptat armele asupra refugiaţilor şi au tras deasupra capetelor lor”, au continuat grănicerii, apreciind că „folosirea de către militari străini a armelor la graniţă constituie premise extrem de periculoase pentru un conflict frontalier”, au mai transmis gărzile de frontieră.

Luna trecută, ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a dezvăluit că Polonia ia în considerare dislocarea aproximativ 10.000 de soldați la frontiera sa de est cu Belarus. Cu scopul de a oferi o prezență de „descurajare”.

Vor fi circa 10.000 de soldaţi, din care 4.000 vor fi direct angajaţi în operaţiunile de sprijinire a poliţiei de frontieră şi alţi 6.000 ca întăriri”, a declarat Mariusz Blaszczak.

Sursa foto: 108546463 © Kirill Makarov | Dreamstime.com

Polonia avertizează asupra provocărilor Belarusului

Polonia, stat membru al NATO, a emis un avertisment recent cu privire la amenințările generate de provocările provenite de la Belarus. Dar și la riscurile potențiale asociate grupării de mercenari Wagner, care operează pe teritoriul belarus.

Varșovia aduce acuzații la adresa Minskului și Moscovei, susținând că aceste două țări ar coordona un nou val de migrație către Uniunea Europeană. Totul cu scopul de a destabiliza regiunea.

În replică, liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, susține că guvernul polonez urmărește să amplifice și să agraveze situația în regiune. Asta pentru a legitima măsurile de înarmare și reînarmare a țării, în contextul apropierii alegerilor legislative din 15 octombrie a anului viitor din Polonia.

Conform informațiilor furnizate de Garda de Frontieră poloneză, începând de la începutul acestui an, aproximativ 19.000 de migranți au încercat să intre în Polonia. În comparație cu 16.000 în întregul an 2022.

Doar în luna trecută, peste 4.000 de migranți au încercat să traverseze frontiera poloneză, potrivit acestor surse.

Belarus este acuzat de mai mulți ani că facilitează migrația ilegală către Uniunea Europeană. Cu scopul de a crea tensiuni în Polonia și în statele baltice vecine. În replică, Minsk susține că aceste state tratează în mod brutal și degradant persoanele care încearcă să treacă frontiera.