Belarus. Lukașenko prinde frică și evocă ideea unui referendum constituțional
- Tudor Borcea
- 31 august 2020, 16:33
Președintele bielorus Alexandr Lukașenko, a evocat, luni, o amendare a Constituției în încercarea de a potoli uriașa și fără precedent mișcare de protest cu care se confruntă, fără a specifica totuși modalitățile, calendarul sau conținutul acesteia.
Duminică, opoziția a adunat pe străzile din capitala Minsk zeci de mii de susținători pentru al treilea weekend consecutiv pentru a denunța realegerea, considerată frauduloasă, a șefului statului, la 9 august.
Potrivit lui Lukașenko, citat de agenția de știri Belta deținută de stat, „specialiștii”, inclusiv judecătorii Curții Supreme, lucrează în prezent la o revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supusă „unui referendum”.
„Mi-aș dori ca aceste schimbări să avanseze societatea noastră. Vom insista asupra acestor schimbări și vom propune astfel de schimbări poporului nostrum”, a spus Lukașenko într-o ședință de lucru.
Președintele nu a oferit niciun detaliu concret cu privire la acest proiect de revizuire constituțională, pe care l-a menționat deja în trecut și pe care Moscova l-a descris ca o cale promițătoare de ieșire din criză.
El a recunoscut că Belarusul era guvernat de un „sistem oarecum autoritar” și s-a referit la o posibilă reformă judiciară. Potrivit acestuia, este vorba de asigurarea pe termen lung a faptului că „sistemul funcționează fără a fi legat de o persoană, inclusiv Lukașenko”.
Alexandr Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, dintre care 26 în fruntea Belarusului, se confruntă cu o mișcare de protest fără precedent de la controversata sa realegere din 9 august.
Până în prezent, președintele a refuzat orice concesie și denunță un complot occidental.
Unul dintre consilierii săi a exclus, de asemenea, că reforma constituțională ar putea duce la negocieri cu opoziția.
Pe de altă parte, Kremlinul a declarat ,luni, că situaţia din Belarus este sub control şi nu vede nevoia trimiterii de forţe pentru a-l sprijini pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu ample proteste după scrutinul controversat din 9 august, scrie Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Kremlinul a creat o forţă specială de poliţie pentru a-l sprijini pe Lukaşenko la solicitarea acestuia, însă a precizat că forţele nu vor fi desfăşurate decât în cazul în care situaţia din Belarus va scăpa de sub control.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că forţele de securitate din Belarus şi conducerea ţării ţin situaţia sub control „într-o manieră destul de sigură”.
Moscova este de asemenea pregătită să sprijine Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, pentru modificarea Constituţiei sale dacă i se cere acest lucru, a mai spus Peskov.