În Belarus, războiul nuclear devine politică de stat. Măsuri radicale luate la Minsk

În Belarus, războiul nuclear devine politică de stat. Măsuri radicale luate la Minsk9K720 Iskander, armă nucleară tactică. Sursa Foto - Wikipedia Commons

Ministrul Apărării din Belarus a prezentat o nouă doctrină militară pentru a folosi armament nuclear în cazul atacării teritoriului său.

Belarus, al zecelea stat cu arsenal nuclear

Ministrul Apărării din Belarus a declarat marți că țara aliată cu Rusia va prezenta o nouă doctrină militară care prevede pentru prima dată utilizarea armelor nucleare. Belarus este în prezent al zecelea stat din lume cu arsenal nuclear propriu.

Rusia i-a transferat anul trecut arme nucleare tactice pentru a fi staționate în Belarus, deși nu există detalii despre numărul lor. Federation of American Scientists estimează că ar fi staționate în baza aeriană Lida, unde ar fi aproximativ 130 de lansatoare. Belarus a primit și aeronave Su-25 și rachete Iskander care pot transporta încărcătură nucleară.

Rusia a declarat că va menține controlul asupra acestor arme, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au rază scurtă de acțiune și randamente relativ scăzute. Nu a fost imediat clar cum ar putea fi aplicată noua doctrină armelor rusești. Vladimir Putin susține că și Statele Unite ale Americii au livrat arme nucleare către aliații NATO sub dreptul internațional, pe durata Războiului Rece.

Belarus are doctrină nucleară

O nouă doctrină militară care prevede pentru prima dată utilizarea armelor nucleare va fi propusă de Belarus , a declarat marți ministrul Apărării, potrivit Associated Press.

Communicăm în mod clar opiniile Belarusului cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice staționate pe teritoriul nostru”, a declarat ministrul Apărării Viktor Khrenin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Belarusului.

„A apărut un nou capitol, în care ne definim clar obligațiile aliaților față de aliații noștri”.

Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus. Sursa Foto -Dreamstime

Doctrina urmează să fie prezentată spre aprobare Adunării Populare din Belarus, un organism reprezentativ care operează în Belarus în paralel cu parlamentul.

 

Europa, sub amenințare

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, avea atât arme nucleare tactice, cât și cu rază lungă atunci când făcea parte din Uniunea Sovietică, dar le-a transferat în Rusia după prăbușirea din 1991 a uniunii.

Rusia a trimis arme nucleare tactice pentru a fi staționate în Belarus anul trecut, deși nu există detalii despre câte. Rusia a declarat că va menține controlul asupra acestor arme, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au rază scurtă de acțiune și randamente relativ scăzute. Nu este imediat clar cum ar putea fi aplicată noua doctrină armelor rusești. Rusia a folosit Belarus ca o rampă de lansare pentru a-și trimite trupele în Ucraina în februarie 2022 și și-a menținut acolo bazele militare și armele, deși trupele din Belarus nu au luat parte la război.

Secretarul Consiliului de Securitate, Alexander Volfovich , a declarat că desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus este menită să descurajeze agresiunea din partea Poloniei, membru NATO:  „din păcate, declarațiile vecinilor noștri, în special ale Poloniei... ne-au forțat să întărim”.