Belarus calcă pe urmele Rusiei. Exerciții militare la granița cu Polonia

Sursă: Sergey Rusanov | Dreamstime.com

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat joi, opt septembrie, că țara a început exerciții militare lângă orașul Brest, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, în capitala sa Minsk şi la Vitebsk, o regiune din nord-estul ţării.

Exercițiile de comandament, programate să aibă loc până pe 14 septembrie, vizează antrenamente pentru „eliberarea teritoriului ocupat temporar de un inamic” convențional. De asemenea, demonstrațiile militare au ca scop recăpătarea controlului asupra regiunilor de frontieră, specifică instituția de apărare de la Minsk.

Ministerul Apărării a anunțat că numărul de trupe și de echipamente militare implicate în aceste manevre nu necesită trimiterea unei notificări Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în conformitate cu regulile organizației de securitate paneuropene. Exercițiile sunt supervizate de către șeful Statului Major General al Forţelor armate belaruse, Viktor Gulevici, precizează agenția oficială de presă belarusă Belta.

Belarus, statul cel mai apropiat de acțiunile Rusiei

Belarus este considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei. Țara a pus la dispoziția armatei ruse teritoriul țării sale pentru a ataca Ucraina, în ceea ce Kremlinul numește drept o „operațiune militară specială”. În realitate, este o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva unui stat suveran, primul conflict de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.

De asemenea, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, i-a transmis liderului de la Kremlin la sfârșitul lunii iunie „să fie pregătit” să folosească arme nucleare. El a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Tensiuni între Polonia și Belarus

De-a lungul anilor, între Polonia și Belarus au existat mai multe tensiuni. De asemenea, Polonia a acuzat Rusia în 2021 că orchestrează criza survenită la granița dintre Belarus și Uniunea Europeană cu scopul destabilizării Uniunii. Acest lucru s-a întâmplat în situația în care mi de imigranți din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa au încercat să intre ilegal în Polonia și țările baltice, venind din Belarus.

De asemenea, Uniunea Europeană l-a acuzat pe liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenko, că a adus imigranți cu avionul, după care i-a trimis spre granița cu UE, ca ripostă la sancțiunile impuse de Bruxelles pentru reprimarea brutală a mișcării pro-democrație.