Beijingul construiește în Cuba, la doar 160 km de SUA,  o instalație de ascultare electronică. Va putea capta secretele militare ale americanilor

Beijingul construiește în Cuba, la doar 160 km de SUA,  o instalație de ascultare electronică. Va putea capta secretele militare ale americanilorChina .Sursa foto: Pixabay

Beijingul este pe cale să construiască o instalație de ascultare electronică în Cuba care va putea culege secrete militare americane. O va construi la doar 160 de kilometri de coasta Floridei.

Citând oficiali „cu informații strict secrete”, The Wall Street Journal a declarat că RPC și Cuba au ajuns la un acord secret pentru înființarea bazei.

Ziarul a relatat că sursele sale au declarat că Beijingul a fost de acord să plătească Havanei, aflată în criză de bani, câteva miliarde de dolari pentru a-i permite să construiască facilitatea și că, în acest stadiu, s-a ajuns la un acord „de principiu”.

O astfel de facilitate ar permite Chinei să monitorizeze sudul SUA, unde se află numeroase baze militare, precum și traficul naval din regiune.

Acest lucru reprezintă o nouă provocare geopolitică pe care Washingtonul trebuie să o abordeze, în timp ce se luptă cu influența globală tot mai mare a Chinei.

Consiliul Național de Securitate a monitorizat îndeaproape eforturile Chinei de a investi în infrastructura din întreaga lume care ar putea avea scopuri militare, inclusiv în emisfera vestică. Informațiile, descrise de oficiali americani anonimi ca fiind „convingătoare”, au provocat situații alarmante în cadrul administrației Biden din cauza apropierii Cubei de partea continentală a SUA. Beijingul este considerat de Washington ca fiind cel mai important rival al său, atât din punct de vedere militar, cât și economic, iar o bază chineză cu capacități militare și de spionaj atât de aproape de Statele Unite ar reprezenta o amenințare fără precedent.

O astfel de facilitate ar permite Beijingului să monitorizeze o serie de comunicații, inclusiv e-mailuri, convorbiri telefonice și transmisii prin satelit. Locația exactă a bazei și dacă a început construcția nu sunt furnizate și nu este clar dacă Washingtonul ar putea opri finalizarea bazei.

Pentagonul, speriat de influența Chinei în America Latină

În luna mai, Pentagonul era din ce în ce mai îngrijorat de influența crescândă a Chinei în America Latină. Prezența Chinei a crescut, aproximativ 21 de țări din America Latină fiind înscrise în Inițiativa Belt and Road a Beijingului. Băncile de stat chineze au împrumutat 136 de miliarde de dolari țărilor din America Latină începând din 2005, în termeni pe care oficialii americani i-au numit „capcana spiralei”. Firmele private chineze controlează porturi importante de pe Canalul Panama, despre care oficialii americani spun că ar putea fi transformate rapid în capacități militare. De asemenea, China furnizează majoritatea echipamentelor de telecomunicații din Mexic și exploatează cantități mari de minerale cruciale pe continent.

Pentagonul a recunoscut în martie că este îngrijorat de creșterea influenței chineze în Mauritius, pe fondul avertismentelor că planurile Regatului Unit de a returna un lanț de insule națiunii din Oceanul Indian ar putea submina securitatea bazei militare vitale de pe Diego Garcia. O facilitate de colectare de informații în Cuba ar reprezenta cea mai evidentă amenințare la adresa intereselor de securitate ale SUA. SUA au mai luat măsuri pentru a împiedica superputerile străine să se extindă în emisfera vestică, inclusiv în Cuba. (Sursa:  Mail Online.)

 

Ne puteți urmări și pe Google News