La Ministerul Culturii, cele 190 de becuri incandescente sunt înlocuite, astăzi, cu unele ecologice. Acest lucru va permite instituţiei să facă anual economii de 17.754 de lei, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu 24.320 de kilograme, se arată într-un comunicat al „Agent Green”, care se ocupă de acţiunea „Green my light”, parte a programului „Eu pot salva planeta”.
Acţiunea de la Ministerul Culturii este realizată de 15 voluntari, care au înlocuit becurile vechi cu unele ce vor consuma cu până la 80% mai puţină energie decât cele incandescente (clasice) şi au o durată de funcţionare de până la şase ori mai mare.
„Suntem impresionaţi că ecologiştii au ales ministerul nostru pentru a începe campania de ecologizare a luminii. Credem că salvarea climei prin trecerea la becuri economice poate şi trebuie să devină o cultură în toate ministerele. Să foloseşti un bec economic şi să îl reciclezi pe cel vechi sunt gesturi simple care fac bine facturii la energie şi mediului”, a spus Theodor Paleologu, ministrul culturii, cultelor şi patrimoniului naţional.
La minister va fi amenajat şi un „colţ verde”, unde vor fi depuse pentru reciclare sursele de lumină uzate.
„Felicităm ministerul pentru că este primul care a răspuns chemării noastre de a salva clima. Odată cu schimbarea becurilor din minister am adus cu noi şi un Colţ Verde, pentru a colecta separat becurile uzate pentru reciclare. Oricine poate recicla deşeurile de surse de lumină pentru a proteja mediul de poluare. Acestea pot fi duse la magazinele care vând becuri şi care au amenajate astfel de locuri de colectare”, a spus Gabriel Păun, preşedinte „Agent Green”.
În comunicat se precizează că „Agent Green” solicită Guvernului României să folosească becuri economice în toate instituţiile sale şi să le recicleze pe cele uzate şi să interzică becurile incandescente mai puternice de 65 W începând cu 1 ianuarie 2010.