Finanţatorul Stelei şi partenerul său de afaceri au intrat în vizorul procurorilor după ce ar fi obţinut ilegal o autorizaţie de construcţie.
La nicio lună după ce au fost trimişi în judecată în dosarul „Valiza“, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, şi partenerul său de afaceri Teia Sponte (vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului Steaua) au intrat din nou în vizorul procurorilor. De această dată pentru o serie de afaceri imobiliare pe care le-ar fi derulat ilegal în oraşul ilfovean Voluntari, cu ajutorul primarului Florentin Costel Pandele.
Concret, Teia Sponte este suspectat de anchetatori că ar fi primit o autorizaţie pentru construcţia unui bloc cu opt etaje în Voluntari, în baza influenţei pe care Becali ar fi avut-o asupra edilului Pandele. „Întâmplător sau nu, numitul Teia Sponte este unul dintre subordonaţii pe linie de afaceri ai numitului Becali George (Gigi), acesta din urmă aflându-se în relaţii apropiate, de prietenie, cu primarul oraşului Voluntari - Pandele Florentin Costel. Deoarece, din analiza documentelor privitoare la revocarea autorizaţ iei de construcţie, au rezultat suspiciuni cu privire la săvârşirea unor posibile infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni de fals intelectual de către funcţionari din cadrul Primăriei Voluntari, urmează să se dispună disjungerea urmăririi penale şi continuarea cercetă rilor sub acest aspect“, arată procurorii DNA. Sponte: „Am făcut o construcţie mai mică“
De fapt, dosarul în care este vizat Teia Sponte a fost disjuns de anchetatori din cel în care primarul oraşului Voluntari a fost trimis în judecată pentru construcţia ansamblului imobiliar „Athos“. Ancheta de acum a DNA vizează o autorizaţie de construcţie pentru un ansamblu imobiliar, eliberată de Pandele lui Teia Sponte pe 8 mai 2007. „S-a constatat că autorizaţia de construcţie a avut la bază o hotărâre a consiliului local din 2007, emisă la propunerea primăriei şi decisă cu încălcarea dispoziţiilor legale. Mai precis, s-a aprobat pentru proiectul imobiliar aparţinând lui Teia Sponte un Plan Urbanistic Detaliu pentru clădire 2S+P+8E (două subsoluri, parter şi opt etaje), deşi Consiliul Judeţean Ilfov îşi dăduse, în prealabil, avizul favorabil doar pentru un PUZ pentru o clădire P+8“, arată anchetatorii.
Teia Sponte afirmă însă că suspiciunile procurorilor nu se susţin. „Am avut autorizaţie pentru o construcţie mai mare, dar am făcut una mai mică. Am avut pentru PΣ8, însă am făcut PΣ6. Puteţi să mergeţi să vedeţi!“, s-a apărat el. Pandele, dispreţuitor cu anchetatorii Pe de altă parte, procurorii arătă că, în dosarul care a vizat afacerea „Athos“, primarul Pandele a încercat să se sustragă de la prezentarea materialului de urmărire penală, dând astfel dovadă de o „atitudine de dispreţ faţă de organele judiciare şi faţă de demersul acestora de a afla adevărul“.
În această cauză, edilul din Voluntari va ajunge în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti pe 22 ianuarie, sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată.
ANCHETĂ Bănuiţi de şpagă Mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Voluntari, dar şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii sunt suspectaţi de procurori că ar fi primit şpagă materiale de construcţii pentru diferite favoruri făcute firmei RCC Group, care a ridicat ansamblul rezidenţial „Athos“. Aceştia sunt cercetaţi, într-un alt dosar disjuns din cel ce a vizat afacerea „Athos“, alături de directorul RCC Group, Liliana Filip. Aceasta a fost trimisă deja în judecată de procurorii DNA alături de Florentin Pandele, în dosarul „Athos“, sub acuzaţiile de complicitate la cumpărare de influenţă şi uz de fals.