PLANURI. Cei 33 de noi europarlamentari români se pregătesc să plece mâine pentru prima şedinţă constitutivă a Parlamentului European.
Pregătirile pentru primele cinci zile de lucru din mandatul de europarlamentari desfăşurate la Consiliului Europei, în perioada 14 -19 iulie, nu necesită vreo „tragere de artilerie” pentru politicienii care ne reprezintă. Relaxaţi, mulţi dintre ei nici nu ştiu exact când vor zbura spre Strasbourg pentru a ajunge la sesiunea dedicată alegerii structurilor de conducere ale Parlamentului şi organizării interne.
Reprezentata PNL, Renate Weber, aflată la al doilea mandat, spune că pregătirile protocolare de dinainte sunt „extrem de superficiale”, deci ne in teresante.
Gigi Becali, proaspăt ales de români să ne reprezinte în Parlamentul European, a reacţionat conform statutului. Astfel, la întrebare adresată telefonic de o ziaristă de la EVZ în legătură cu locul unde va sta la Strasbourg, a spus: „Te iau pe tine! Stau cu tine la hotel! Da, iau un lucru special cu mine, pe tine!”. Şi a încheiat furios convorbirea: „Hai, pa, jigodie!”.
Ai carte, ai parte
Social-democratul Ioan Enciu este mai preocupat de întâlnirea cu italienii din Grupul Alianţiei Progresiste, al cărui vicepreşedinte este chiar colegul de partid Adrian Severin, pentru a-şi exersa cunoştinţele de limba italiană. Pentru un început „cu dreptul”, Enciu a spus că va lua cu el o cruciuliţă „creştină” care, crede el, o să-i poarte noroc.
Daciana Sârbu, aflată la al doilea mandat de europarlamentar, spune că va pleca mâine, la prânz, spre Strasbourg, alături de Corina Creţu. Se va caza la un hotel, cum a făcut-o şi în ceilalţi cinci ani de delagaţie.
Membrul PDL Cristian Preda se afla ieri la Paris, într-o librărie, timp în care ne-a spus că s-a informat cu privire la subiectele de pe agenda comisiei şi că tocmai a cumpărat mai multe cărţi noi, informative, despre regiunea Magreb, o zonă săracă , dar exploatată turistic, din nordul Africii. VOT
Program de muncă
Prima zi de lucru a oficialilor noştri va fi una foarte încărcată pentru că se va decide alegerea preşedintelui Parlamentului European, prin patru tururi de scrutin, după care urmează să fie ales vicepreşedintele PE.
Sunt selecţionaţi în primul tur, în limita celor 14 locuri ce urmează a fi atribuite şi în ordinea numărului de voturi obţinute, candidaţii care obţin majoritatea absolută a voturilor exprimate.