Biroul Electoral Central RESPINGE înscrierea denumirii USD. Vezi reacţia lui Victor Ponta

Biroul Electoral Central RESPINGE înscrierea denumirii USD. Vezi reacţia lui Victor Ponta

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea denumirii USD, pentru că o alianţă cu acelaşi nume a mai candidat la alegerile din 1996.

Biroul Electoral Central nu este de acord cu înscrierea denumirii USD, informează Realitatea TV. Consecinţa este că PSD şi aliaţii săi, UNPR şi PC, nu vor putea candida în alegeri cu denumirea de USD. BEC a decis cu 10 voturi la 4, să accepte contestaţia depusă de PNL, pentru că denumirea USD era asemănătoare cu USL.

"Vom respecta decizia BEC. Dar din câte știu USL nu candidează la europarlamentare.  Nu cred că acest lucru afectază votul de pe 25 mai", a declarat Victor Ponta la Antena 3. "Cică nu putem să candidăm la Parlamentul European pentru că acum 18 ani a mai candidat o formaţiune cu denumirea asta. Sigla USD este proprietatea noastră, înregistrată la OSIM", a precizat ulterior premierul. El a adăugat că va respecta decizia BEC. Deputatul PNL, Alina Gorghiu, a spus că din punctul de vedere al PNL denumirea de USD înşela electoratul.

"Este o decizie proaspăt luată de BEC care probabil că astăzi sau mâine după ce vor motiva această hotărâre, ea se va publica pe site-ul BEC prin care se admite o contestaţie formulată de PNL împotriva participării la alegeri ca alianţă electorală a USD pentru că din punctul nostru de vedere ne prejudiciază şi are foarte mari similarităţi cu USL-ul care este o alianţă politică înregistrată la tribunal. Ar fi o alianţă care din punctul nostru de vedere ar înşela electoratul din România. Strict procedural această decizie a BEC poate fi atacată de către cei din USD în termen de 24 de ore de la publicare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care va pronunţa o hotărâre definitivă şi abia în momentul în care se va pronunţa ÎCCJ vom putea afla dacă USD poate candida ca alianţă electorală sau nu", a declarat Gorghiu pentru gândul.info. Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru Mediafax că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.    El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7, alineatul 1, din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.    USD poate formula contestaţie faţă de decizia BEC.    Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Ponta, Gabriel Oprea, și Daniel Constantin, au semnat pe 10 februarie 2014, protocolul alianței electorale Uniunea Social Democrată (USD) pentru alegerile europarlamentare.