Bebelus strangulat de lantul incompetentei

Bebelus strangulat de lantul incompetentei

Sebastian, un baietel de doar trei luni, nu vede, nu aude, nu mananca. Verigile lipsa din sistemul de sanatate au transformat cel mai frumos eveniment din viata unui cuplu, venirea pe lume a primului copil, intr-o tragedie.

Pentru ca asistentele schimbau tura, iar medicul de garda nu a fost anuntat, un copil s-a asfixiat la nastere, iar creierul i-a fost grav afectat. Sebastian, un baietel de doar trei luni, nu vede, nu aude, nu mananca decat printr-un furtun, desi medicii care au urmarit sarcina mamei lui sustin ca ar fi trebuit sa fie un copil perfect normal. Timp de aproape o ora, tanara Alina Lungu afirma ca, atunci cand a nascut, a fost lasata nesupravegheata de medicii si asistentele care erau de garda la Spitalul Universitar din Bucuresti. Asa ca nimeni nu a observat ca micutul s-a asfixiat cu cordonul ombilical, infasurat de doua ori in jurul gatului. Privat de aer, creierul copilului a cedat, micutul intrand in coma pentru doua saptamani.

Pasata intre doctori

Parintii lui Sebastian, ambii asistenti universitari, au facut tot ce depindea de ei ca sarcina sa fie fara probleme. Au mers la un doctor de la o clinica particulara, Alexandru Badiu, au facut toate analizele recomandate de acesta. „Toate investigatiile erau normale”, spune Alina Lungu, mama lui Sebastian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru ca doctorul Badiu a intrat in concediu de odihna inainte de nastere, Alina a fost asigurata ca va fi urmarita in continuare de un alt medic din acelasi spital, Mirela Moarcas. Pe 3 august, cand femeia a nascut, medicul cu pricina a venit prea tarziu s-o asiste. „Dupa miezul noptii, cand am ajuns la spital cu contractii, am fost consultata de un rezident. Pe la cinci, mi-au facut anestezie peridurala si m-au dus in sala de nasteri”, isi aminteste tanara.

Ea sustine ca a fost lasata nesupravegheata 45 de minute inainte de nastere pentru ca a avut ghinionul sa nasca cand se facea schimb de garda. Asistenta care iesea din tura, Mariana Nitu, s-a grabit sa plece cu 20 de minute mai devreme, in timp ce colega care o schimba, Silvia Rosca, a trecut prin sala de nasteri cu 25 de minute mai tarziu.

Doctorul de garda, Cristian Radoi, nu fusese anuntat ca are loc o nastere. Fusese anuntata, in schimb, doctorita Mirela Moarcas, care a ajuns exact in momentul nasterii. Mult prea tarziu pentru copil. Cordonul ombilical statuse prea mult infasurat in jurul gatului micutului. Sebastian s-a nascut mai mult mort decat viu. „Cu toate ca era in stare grava, nu a fost imediat conectat la respiratie artificiala”, isi mai amintesc parintii.

Sebastian poate fi tratat in Germania, insa tratamentul costa 50.000 de euro. Cei care il pot ajuta se pot folosi de contul in lei: RO 53 RNCB 0245036622920001, BCR Sucursala Sector 3, deschis pe numele Ionut Nansi Lungu. Cont euroRO 26 RNCB 0245036622920002, BCR Sucursala Alexandra, judetul Teleorman, deschis pe numele Ionut Nansi Lungu.

OPINIE OFICIALA

„Echipa de garda trebuia sa intervina” „Intr-un spital de stat nu trebuie chemat de acasa doctorul care urmareste sarcina, ci nasterile trebuie preluate de medicii de garda. In acest caz, echipa de garda trebuia sa preia cazul”, ne-a declarat Gheorghe Iana, mangerul Spitalului Universitar din Bucuresti.

Deocamdata, conducerea spitalului a decis ca toata echipa medicala care a fost de serviciu in ziua nasterii lui Sebastian la Sectia de obstetrica ginecologie sa nu mai faca garzi pana la solutionarea cazului. „Alte masuri vom lua dupa ce Colegiul Medicilor se va pronunta”, mai spune managerul. Parintii au reclamat medicii la Colegiu din luna septembrie, insa cazul va fi luat in discutie abia in luna ianuarie, pentru ca „reclamatiile sunt discutate cronologic, nu dupa gravitate”.

STIRE ACTUALIZATA LA ORA 14:35

Copilul va fi trimis la tratament pe banii ministerului

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat in urma cu cateva minute ca micutul Sebastian va beneficia de tratament, iar costurile acestuia vor fi suportate de minister.

Mai mult, ministrul a criticat Colegiul Medicilor, declarandu-se convins ca acesta nu isi face datoria.

"Colegiul Medicilor lucreaza cum doreste, eu nu am ce face", a spus Nicolaescu, subliniind ca foarte rar un medic este sanctionat pentru malpraxis.

STIRE ACTUALIZATA LA ORA 15:17

"Pacienta a fost supravegheata"

 

Directorul Spitalului Universitar, Catalin Carstoiu, a precizat astazi ca Alina Lungu a fost supravegheata in permanenta de o moasa in timpul travaliului.

Carstoiu a mai spus ca Spitalul Universitar nu este in masura sa pronunte o culpa medicala, deoarece aceasta este atributia Colegiului Medicilor.

"Noi nu putem lua decat masuri administrative", a adaugat acesta.

LEGE STRAMBA

Pacientii nu au sanse sa fie despagubiti

In lipsa unei Legi a malpraxisului care sa functioneze corect, majoritatea bolnavilor care au de suferit nu sunt despagubiti de doctorii care gresesc.

Chiar daca ar cunoaste legile si s-ar adresa Colegiului Medicilor din judet sau comisiilor de malpraxis de la Autoritatile de Sanatate Publica, sansele de a fi despagubit sunt extrem de mici. Asta pentru ca Legea malpraxisului este superficiala, iar procedurile prin care se dau verdicte sunt greoaie si, de obicei, in favoarea medicilor. Mai mult, numai pentru evaluarea dosarului, pacientii trebuie sa plateasca intre 1.000 si 5.000 de lei, bani pe care ii pot recupera doar daca au castig de cauza.

Peste 4.000 de reclamatii in fiecare an

Anual, trec prin mainile doctorilor 5-6 milioane de romani. In acelasi interval de timp se inregistreza aproximativ 4.000-5.000 de reclamatii privind calitatea actului medical. Dintre acestea, cam 70 sunt solutionate si numai cinci medici pierd dreptul de libera practica, insa doar temporar, pentru sase luni-un an. „Cazurile de malpraxis se rezolva anevoios pentru ca legea nu e buna”, afirma Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania.

Atat pacientul pagubit, cat si medicul acuzat trebuie sa faca drumuri pe la comisiile Colegiului Medicilor, care, in final, nu duc nicaieri. „Nu exista o decizie executorie care sa oblige societatile de asigurari cu care medicii au incheiat polite de malpraxis sa plateasca daunele, inclusiv cele morale”, explica Vasile Astarastoae.

Problemele pe care le ridica Legea malpraxisului exista inca din 2002, primul an in care medicii au fost obligati sa incheie polite de asigurare. „De atunci si pana acum, politele au ramas la fel de proaste: medicii platesc cateva milioane pe an, dar atunci cand gresesc nu sunt despagubiti”, detaliaza situatia medicul Vasile Cepoi. Anual, societatile de asigurari strang peste 500 de milioane de lei de la medici. (Mihaela Naftanaila)

ALTE CAZURI Nastere asistata de medic prin telefon

Cazurile in care copiii, dar si mamele au avut de suferit din cauza medicilor care au urmarit sarcinile si care au fost reclamate la Colegiul Medicilor nu sunt putine.

> In anul 2001, un medic din Satu-Mare, Liviu Ardelean, a fost acuzat de un cuplu ca a provocat decesul copilului lor dupa o nastere pe care a asistat-o prin telefon. Fetita pe nume Diana Big a murit la doua zile de la nastere dupa ce medicul nu a putut veni la nastere pentru ca avea program la cabinetul particular. Medicul a fost gasit nevinovat de Colegiul Medicilor din Satu-Mare.

> Acelasi medic a fost acuzat de un alt cuplu, Dorina si Bogdan Georgescu, ca din cauza neglijentei fata de problemele pe care le avea gravida copilul s-a nascut mort.

> In urma cu sase luni, a fost facut public de catre familie cazul Amaliei Szabo, o gravida care a murit in urma unei cezariene.

Cititi si: Gemenii actorului Dennis Quaid, in stare grava dupa o eroare medicala