Efectele crizei internaţionale asupra României se vor accentua în 2009, ritmul de creştere a economiei urmând să se tempereze foarte mult faţă de cel din 2008, în jurul nivelului de 1%, corelată cu o scădere economică uşor peste 1% în zona euro, a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
"După un ritm de creştere economică de 8,6% în primele 9 luni ale anului precedent, probabilitatea ca anul 2008 să se încheie cu o majorare în termeni reali a produsului intern brut sub 8% este tot mai ridicată", a declarat economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
Deficit de cont curent de 13%
Potrivit aceloraşi estimări, deficitul de cont curent s-a situat anul trecut la 13% din PIB, iar aducerea ordonată a acestuia la un nivel sustenabil este prioritară în acest moment.
Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, susţine că România ocupă în prezent o poziţie atipică faţă de celelalte state europene, întrucât problemele macroeconomice sunt "de cu totul altă natură", de exemplu creşterea economică a fost anul trecut de 7,9%, rata medie anuală a inflaţiei de 7,85%, iar deficitul bugetar de 5,2% din PIB.
România are mai multe avantaje faţă de statele din regiune pentru a înregistra creştere economică în 2009, printre care:
•dependenţa mai redusă de importurile energetice, •dependenţa mai redusă de exporturi •ponderea mică a creditelor în PIB •nu are consiliu monetar
Guvernul estimează pentru acest an o creştere a PIB de 2,5%.
Lazea a arătat că faptul că România nu are consiliu monetar înseamnă că şocurile din exterior sunt în mare măsură preluate de economia nominală, iar astfel cea reală este într-un fel protejată.