Băutura vedetă a sezonului rece. Consumată cu moderație are rezultate benefice pentru sănătate

sursa: Arhiva EVZ

Sunt anumite băuturi alcoolice care consumate cu moderație și doar de către adulți, sunt chiar benefice pentru sănătate. Un astfel de exemplu este chiar vedeta sezonului rece, vinul fiert.

ESTE COPIAT DE AICI: https://www.realitatea.net/stiri/lifestyle/vinul-fiert-bautura-preferata-in-sezonul-rece-beneficii-uriase-pentru-sanatate_61b1dace31cdb33f1b061434

Un pahar din acest deliciu al iernii ne ajută să dormim mai bine şi ne protejează sistemul cardiovascular. În plus, ingredientele folosite pentru prepararea băuturii sunt şi ele sănătoase, mai ales acum, când e frig.

În România, puțini știu că vinul fiert mai poartă și denumirea de izvăr, iar istoria sa merge în urmă cu câteva secole.

Cea mai căutată băutură a iernii

Vinul fiert este cea mai căutată băutură a iernii o găsim de acum în toate restaurantele şi târgurile de Crăciun.

Printre avantajele consumului de vin roşu se regăsesc furnizarea de energie, îmbunătăţirea digestiei, stimulează apetitul şi faptul că poate ajuta la restabilirea echilibrului nutriţional.

Un puternic antioxidant. Melatonina conţinută de vinul roşu ajută la reglarea ceasului biologic, dar este şi un puternic antioxidant. Aşadar, consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi benefic pentru somn.

Reduce riscul de cancer. Specialiştii spun că fiecare pahar de vin roşu consumat zilnic reduce riscul cancerului de plămâni cu 13%.

Cât vin roșu este recomandat să se bea pe săptămână

De asemenea, 4 sau mai multe pahare de vin roşu pe săptămână ajută la diminuarea riscului de cancer de prostată cu 50%.

Şi cancerul mamar poate fi ţinut la distanţă cu ajutorul acestei băuturi. Însă moderaţia este cheia: 1-2 pahare pe zi.

Reglarea tonului vascular. Vinul roşu poate preveni debutul şi progresia aterosclerozei, care se declanşează atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare, realitatea.net.

Alcoolul şi polifenolii din vin favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prin promovarea formării de oxid nitric. Aceasta are un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

Scade presiunea arterială. Există dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului roşu asupra presiunii sangvine. Astfel, două pahare de vin roşu sorbite în timpul mesei scad presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune.