Spre deosebire de toate băuturile care se găsesc în comerț, braga este naturală 100% și nu suportă în compoziția ei aditivi sau conservanți. Acum, această băutură nu se mai comercializează iar, puțini sunt românii care o mai prepară acasă.

Braga este o băutură inventată de turcii nomazi din Asia Centrală, iar prima consemnare a acesteia este pe la începutul secolului X. Ulterior, braga a ajuns în Anatolia, iar de acolo s-a răspândit inclusiv în Balcani.

În compoziția acestei băuturi există numai cereale, ceea ce se poate folosi cu succes în aproape toate dietele.

În prezent, braga, această băutură cremoasă, nealcoolizată, cu gust acrișor și puțin înțepător, se mai găsește, încă, în Turcia. Prin iarmaroacele turcești încă mai există bragagii care te îmbie cu ospitalitatea lor.

Braga nu se fabrică industrial și de aceea păstrează o aromă cu totul aparte, fiind servită cu praf de scorțișoară și însoțită de boabe de năut prăjit.

Turcii o folosesc pentru a se mai dezmorți atunci când iarna e prea geroasă sau ca prilej pentru a sta la taclale în numeroasele și minunatele cafenele turcești.

În Țările Române, braga a ajuns în perioada Imperiului Otoman, dar a fost răspândită și la alte popoare din Peninsula Balcanică, precum albanezii, bulgarii, macedonenii sau bosniacii.

Paradoxal, deși această băutură își are origine în Asia, denumirea de „Bragă”  provine din limba rusă și denumește borhotul din care erau preparate băuturile alcoolice. Bunicii noștri încă își mai amintesc de vechile prăvălii unde bragagiii adevărați îi serveau, cu o bragă rece, o înghețată preparată manual,  un șerbet sau o halviță și bineînțeles cu o cafea la nisip.

Beneficiile acestei băuturi sunt multiple, licoarea conținând cantități mari de vitamina B, B1, B2, B3, B6, B12, vitamina A, vitamina E, dar și alte elemente nutritive precum proteine, fosfor, calciu, fier și zinc. Pe lângă asta, medicii spun că are în componență și un număr mare de probiotice, ceea ce o face ideală pentru sportivi, femeile gravide, dar și pentru tinerele mame.

De asemenea, prezența microflorei variate din bragă, în special bacteriile lactice și drojdiile de panificație, au o influență benefică asupra aparatului digestiv, iar dioxidul de carbon prezent în băutură (rezultatul fermentării hidraților de carbon) ajută foarte mult digestia.

Iată beneficiile pentru organism ale acestei băuturi miraculoase

Oferă energie organismului;

Stimulează secreția de lapte după naștere, datorită prezenței acidului lactic;

Revitalizează;

Reface flora intestinală;

Te ajută să lupți mai eficient împotriva virusurilor;

Ajută la o refacere mai rapidă după cazuri de oboseală fizică sau intelectuală;

Vine în ajutorul celor care suferă de astenie, dar și al celor care sunt în convalescență.

Braga nu este foarte complicat de preparat. De aceea vă oferim o rețetă care a fost folosită sute de ani, și este folosită și în prezent în bragageriile turcești

Bragă turcească

Dacă vrei să prepari o bragă turcească, atunci o să ai nevoie de:

O cană de bulgur, pe care e bine să-l speli în câteva ape în prealabil;

¾ cană de zahăr;

½ linguriță esență de vanilie;

8 grame de drojdie uscată;

¼ cană apă călduță;

Două linguri de zahăr.

Cum o faci:

Bulgurul trebuie lăsat peste noapte la înmuiat într-o oală;

Dimineața vei completa cu apă și vei fierbe la foc mic până observi că se înmoaie bobițele (trei ore ar trebui să fie de ajuns);

Se scoate și se scurge de apă cu ajutorul unei site;

Într-o oală separată amesteci drojdia cu apa călduță și cele două linguri de zahăr și lași 10 minute;

Torni acest amestec peste bulgur și amesteci bine, după care acoperi vasul cu un șervet;

Lași la fermentat trei zile, dar având grijă să mai amesteci din când în când;

După aceste trei zile vei adăuga vanilia și cealaltă cantitate de zahăr specificată în rețetă, mai sus;

În timp ce amesteci ai grijă să adaugi și apa până ce observi că va căpăta consistența dorită;

Ții la frigider o noapte și apoi servești cu scorțișoară deasupra.

Rețeta clasică de bragă 

Pentru această rețetă ai nevoie de:

500 de grame de mei sfărâmat;

Doi pumni de făină de grâu;

6 litri de apă.

Cum o faci: 

Într-un vas pui cei 6 litri de apă, după care adaugi meiul și făina;

Amesteci bine, pui la fiert și lași pe foc cam trei ore;

Iei de pe foc și lași la răcit cam o oră;

Completezi cu apă până ce observi că ajunge la volumul inițial și pui din nou la fiert până ce devine o pastă groasă;

Răstorni pe un suport din lemn, împrăștii amestecul și lași la răcit;

Pui amestecul apoi într-un vas de lemn sau într-un borcan mai mare, adaugi 8-10 litri de apă și amesteci bine;

Lași la fermentat opt ore și strecori bine;

Mai adaugi apă până obții concentrația dorită, dai la frigider o oră, pui într-un pahar și gata!