Maria Theresia, împărăteasa Imperiului Habsburgic și controversata ei viziune politică

Maria Theresia, împărăteasa Imperiului Habsburgic și controversata ei viziune politicăSursa foto: Wikipedia

Maria Theresia, împărăteasa Imperiului Habsburgic. și controversata ei viziune politică. Prin ce a rămas celebră și cum a influențat educația celor doi fii ai săi?

Maria Theresia, împărăteasa Imperiului Habsburgic. și controversata ei viziune politică. Prin ce a rămas celebră și cum a influențat educația celor doi fii ai săi?

Maria Theresia a fost împărăteasa Imperiului Habsburgic între 22 octombrie 1740 și 29 noiembrie 1780, la moartea sa. A fost fiica Împăratului Carol al VI-lea și soția împăratului Francisc I. A fost mama mai multor arhiducece și a împăraților Iosfi II și Leopold II.

Maria Theresia, naștere prevestită?

Nimeni nu știe dacă tatăl ei, Carol al VI-lea prevăzuse că nu va avea descendenți pe linie masculină atât timp cât în 1713 impusese și se zbătuse pentru adoptarea celebrei Pragmatica Sanctio prin care impunea ca succesiunea să fie și pe linie feminină, Tânăra Maria Theresia va veni pe lume în 1717 și va domni din 1740, deci de la 23 de ani.

Codex Theresianum și „terezîia”

Se știe că în timpul domniei sale, pedepsele erau dure pentru revoltă și rebeliune. Ea dăduse codul de legi Codex Theresianum. Cea mai dură pedeapsă a fost frângerea de viu a condamnatului pe roată (fiul ei Iosif îi va condamna pe Horea și Cloșca  în 1785,  doi dintre liderii revoltei populare din Ardeal (Crișan se spânzurase în temniță, la Alba Iulia) la această groaznică moarte). A reglementat și sistemul de măsuri și greutăți. Deși Oltenia s-a aflat sub ocupația austriacă din 1718 până în 1739, cântarele austriece construite în vremea ei au ajuns ulterior și în Țara Românească, astfel că oltenii și azi zic la cântarele-balanță „terezie/terezîie”.

Ea și-a educat cei doi fii pe principii iluministe, dar avea grijă când fiul ei  Iosif II vizita Transilvania, autoritățile de acolo să aibă grijă ca pe drumul beizadelei să nu lase iobagi spânzurați de copaci. Tema spânzurării apare și în romanele Peripețiile Bravului Soldat Svejk dar și în Pădurea Spânzuraților.

L-a asociat pe Iosif al II-lea la tron încă din 1770 (deși în funcții de conducere în Imperiu, în Țările Ereditare Habsbrugice, de exemplu, a fost din 1765, deci la 24 de ani, fiind născut în 1741).

Maria Theresia spera să-i vadă pe turci în Europa și îi ura pe greci (ortodocși în general, cu trimitere și la ruși)

În 1777, cu trei ani înainte să moară, Maria Theresia nici nu voia să audă de ortodocși (numiți generic greci, dar țintea și spre Rusia) sau de dispariția Imperiului Otoman și spera ca sfătuitorii ei să aibă grijă ca fiul ei Iosif II să nu cadă în capcana rușilor. Din 1762, Rusia era condusă de Ecaterina cea Mare iar Maria Theresia știa ce intenții aveau rușii, în continuă expansiune încă din vremea lui Petru cel Mare.

Iată ce scria ea într-un memorandum adresat unuia din consilierii săi pe politică externă:

Împărțirea Imperiului Otoman ar fi, după toate întreprinderile, nesăbuită şi extrem de periculoasă. Ce ar trebui să obţinem dacă ne extindem cuceririle dincolo de zidurile Constantinopolului? Insalubre, necultivate provincii, nelocuite ori locuite de grecii pe care nu te poţi baza, care nu ar fi un plus pentru forţele monarhiei, ci mai degrabă le-ar epuiza. Asta ar fi mai critic decât împărţirea Poloniei… Nu-mi voi pune mâna niciodată pe împărţirea Porţii, şi sper ca nepoţii mei să vadă turcii în Europa.

Împărăteasa Maria Theresia a murit la 29 noiembrie 1780, la Viena, fiind urmată de fiul ei Iosif II.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News