Un studiu din China arată faptul că ceaiul, o băutură banală, pe care toți o avem în casă și care este foarte ieftină, face minuni în procesul de stimulare a memoriei, ajutând organismul să lupte împotriva fenomenului de îmbătrânire. Cercetătorii de la Departamentul de Psihiatrie Geriatrică ai Universității Jiao Tong din Shanghai au publicat studiile lor în revista Frontiers in Nutrition, concluzionând asupra faptului că cei care consumă ceai sunt mai puțin predispuși la un declin cognitiv, spre deosebire de cei care nu au un astfel de obicei.
Studiile realizate în China s-au bazat pe un eșantion de 1500 de persoane, conform eatthis.com, iar rezultatele cercetărilor, anume evaluarea cognitivă a participanților, a fost comparată cu informațiile privind frecvența cu care beau ceai persoanele chestionate, pe parcursul unei săptămâni.
Cercetătorii de la Departamentul de Psihiatrie Geriatrică ai Universității Jiao Tong din Shanghai au publicat studiile lor în revista Frontiers in Nutrition, concluzionând asupra faptului că cei care consumă ceai sunt mai puțin predispuși la un declin cognitiv, spre deosebire de cei care nu au un astfel de obicei.
Ceaiul joacă un rol important în conservarea funcțiilor cerebrale, prin impactul pe care îl are asupra creierului
Cercetarea a utilizat 100 de participanți din eșantion, pe care i-a supus unei scanări RMN, analizând astfel felul în care diferite zone ale creierului se modifică în dimensiuni.
Acest lucru se explică prin faptul că în corpul calos, acea regiune din creier care face legătură între emisfera dreaptă și stângă, deosebit de important pentru cogniție, partea posterioară a zonei era mai mică la băutorii de ceai, spre deosebire de cei care nu au acest obicei.
Astfel, cu cât zona era mai mică, cu atât rezultatele la testele de învățare prezentau mai puține modificări în rândul participanților, pe măsură ce aceștia înaintau în vârstă.
Cum se prepară ceașca perfectă de ceai
Alături de apă, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, la nivel global fiind consumate aproximativ 3,7 miliarde de cești pe zi. Consumul de ceai face parte dintr-o tradiție de 4.000 de ani din China, iar de câteva secole a intrat și în obiceiul europenilor.
Aproape toată lumea bea ceai și are o metodă preferată de preparare, considerând că este cea mai bună. Există o problemă care dă bătăi de cap iubitorilor acestei băuturi. Este vorba despre „spuma de ceai”, o peliculă de grăsime ce se formează pe suprafața băuturii, în fiecare cană, în special în cazul ceaiului negru.
George Orwell, obsedat de ceai
Din istorie, primul manual de preparare a ceaiului a fost publicat încă din anul 792 d. Ch. Autorul este Lu Yu, un călugăr chinez care avea să devină „înțeleptul ceaiului”. Lucrarea sa, Cha Jing, este un tratat în 10 capitole despre cultivarea, prepararea și savurarea ceaiului. Manualul acoperă tot ceea ce se considera că trebuie știut, de la cel mai bun sol pentru cultivarea frunzelor de ceai până la poezii despre această băutură aburindă, după cum relatează popularmechanics.com.
Ulterior, au apărut și alte lucrări ori studii pe acest subiect, multe avându-i ca autori pe britanici. Cunoscut mai ales pentru cărțile sale în care expune pericolul totalitarismului, George Orwell, avea câteva opinii foarte clare despre cum se bea ceaiul. Și le-a prezentat într-un eseu intitulat „A Nice Cup of Tea”.
„Cum poți să te numești un adevărat iubitor de ceai dacă-i distrugi aroma punând zahăr în el?”, a scris scris Orwell, fiind total în dezacord cu îndulcirea acestei băuturi. „Ar fi la fel de rezonabil să pui piper sau sare”, declara Orwell.