"Bătrânul continent", cel mai afectat de încălzirea globală

"Bătrânul continent", cel mai afectat de încălzirea globală

Europa a devenit continentul în care încălzirea climatică este cea mai rapidă, arată un studiu publicat azi de Agenţia europeană pentru mediu, de Oraganizaţia mondială a sănătăţii şi de Comisia europeană, anunţă Reuters, citat de Le Monde.

Zonele montane şi cele de coastă ale Europei, dar şi Mediterana şi zona arctică, sunt în mod special ameninţate de încălzire, arată raportul, conform Reuters.

"Temperatura medie a Terrei a crescut cu 0,8 grade Celsius faţă de epoca preindustrială, cu o creştere mai puternică în Europa şi sub latitudinile septentrionale", precizează raportul. În Europa, această creştere este de 1 grad Celsius.

Europa de Nord a devenit tot mai umedă, de-a lungul ultimului secol, în timp ce regiunile mediteraneene au evoluat spre deşertificare. Caniculele, de tipul celei care a făcut 70.000 de morţi în 2003, ar putea să devină mai frecvente.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Schimbările în cantitatea anuală a precipitaţiilor a agravat diferenţele dintre nordul umed şi sudul arid", arată studiul.

Evoluţia climei va constrânge statele să regândească totul, inclusiv sistemele lor de irigaţie.

Printre consecinţele încălzirii, raportul semnalează creşterea nivelului mărilor (care ameninţă zonele de coastă), migraţia anumitor specii de peşti care se găsesc acum la 1.000 de kilometri mai spre nord, precum şi dispariţia a două treimi din gheţarii alpini, după 1850.

Până în 2100, nivelul oceanelor ar putea creşte cu 18-19 centimetri, susţine Grupul interguvernamental de experţi care studiază evoluţia climei. În Europa, patru milioane de persoane şi bunuri în valoare de 2.000 de miliarde de euro ar fi ameninţate de posibilele inundaţiile de la sfârşitul secolului. Ele ar afecta atât statele baltice, cât şi Grecia.

În fine, raportul afirmă că Europa are o obligaţie morală de a ajuta populaţiile din ţările în curs de dezvoltare să facă faţă schimbărilor climatice.