Batalion disciplinar pentru dezertorii din PSD. Deputata Adriana Săftoiu vorbește despre chiulangii din Parlament la Telefonul de la ora 9

Batalion disciplinar pentru dezertorii din PSD. Deputata Adriana Săftoiu vorbește despre chiulangii din Parlament la Telefonul de la ora 9

Deputata liberală Adriana Săftoiu, care a fost și consiliera președintelui Traian Băsescu vorbește, cu amărăciune, despre derapajele din Parlament, despre apetența pentru chiul a aleșilor poporului. Politiciana încercat mereu să schimbe lucrurile, este foarte activă în Parlament, mai puțin la televizor. Adriana Săftoiu vorbește despre comisia din care face parte, cea a drepturilor omului, ca despre un batalion disciplinar a „fugiților” din PSD. De asemenea, fosta consilieră prezidențială spune ce ar fi făcut ea în conflictul momentului.

EVZ: Sunteți unul dintre parlamentarii care-și „merită banii”. Ați fost prima care ați citit în plen o hârtie cu o înșiruire de cuvinte fără legătură pentru a demonstra că politicienii nu sunt atenți. Nu au trecut acel test. Acum, ați spus că pe perioada campaniei la Camera Deputaților se lucrează doar o zi pe săptămână, dar sunteți plătiți pentru toată perioada. Vă rog să comentați ambele situații. De ce nu vă complaceți și dvs în această situație?

Adriana Săftoiu: Programul acesta a fost adoptat de Biroul Permanent al Camerei si, evident, motivația e perioada de campanie. Nu e pentru prima dată când se ia o astfel de decizie, dar ceea ce e jenant e faptul că nu putem nici măcar o zi pe săptămână să ne onorăm datoria. Iar situația de la Comisia pentru drepturile omului e revoltătoare. În Parlamentul European, această comisie e una dintre cele mai importante. La noi, e Cenușăreasa Camerei Deputaților. Pe de altă parte, politicienii vorbesc des si cu emfază despre drepturile omului, le invocă în fiecare discurs, însă, când vine vorba despre rolul acestei comisii la nivel parlamentar, lucrurile stau cu totul diferit. Comisia asta a devenit un fel de batalion de pedeapsă. Toti cei care părăsesc PSD sunt trimiși în această comisie. Rezultatul e cel care se vede. Suntem 17 membri si, de cele mai multe ori, suntem la limită cu cvorumul. Atât de la limită, încât am renunțat de vreo lună să mai ținem cont de cvorum, pentru că altfel această comisie nu ar mai lucra. Iar asta în condițiile în care în actuala legislatură s-a mai reglementat situația, fiindcă în celelalte abia de era solicitată pentru avize. Motivul era același: chiulul. Dacă îmi pare rău de ceva e că în România sunt atâtea abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale, iar această Comisie ar putea să  facă audieri, să solicite prezența miniştrilor si să dezbată aspecte grave care ne sunt semnalate de cetățeni. Ultima audiere care trebuia să aibă loc, cea a ministrului Teodorovici, în legătură cu activitatea ANAF, a fost amânată sine die, pentru că eram tot trei oameni si era de-a dreptul stânjenitor. Și da, cred că e la fel de rușinos să nu ai nici o rezervă să te semnezi ca prezent, când știi că nu vei participa la sedință. Toată lumea mai are o problemă, dar când lipsești constant, când, eventual, vii, stai cinci minute cât să faci act de prezență si apoi pleci că, deh, ai întâlniri importante e deja sfidare a electoratului care te-a votat să îl reprezinți în Parlament.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Ați avut câteva remarci referitoare la modul cum se manifestă unii candidați, că recurg la un comportament de cancan deși declară că dezavuează, în general, astfel de abordări. Intuiesc, deși nu ați dat nume, că ați avut în vedere și afirmațiile unui coleg. Credeți că în România s-ar putea face o campanie mai civilizată? Cum?

 

Adriana Săftoiu: Din ce în ce mai greu de crezut. E cel mai ieftin să îți construiești discursul speculând aspecte fizice ale candidatului, de la sprâncene la dantură până la elemente foarte personale. Există întotdeauna o parte întunecată a disputei politice, dar trebuie să aibă și asta o limită, mai ales atunci când, altfel, așteptăm atitudine civilizată de la conaționalii noștri. Sunt atâtea motive să intri în dezbateri aspre, contondente cu adversarul politic, încât nu e necesar să gâdili apetitul pentru cancan al publicului. Că tot strâmbăm din nas când presa intră în intimitatea vieții private a persoanelor publice. Primii care ar trebui să dea dovadă de civilitate sunt aleșii poporului. Nu mă aștept la mari minuni nici în această campanie, mai ales după ce văd și aud în Parlament, dar nici nu sunt dispusă să mă fac că nu văd când se sare pârleazul. Probabil că am prea mari pretenții, dar continui să sper, ca după fiecare alegeri, că următoarea clasă politică va depăşi genul acesta de limbaj și atitudine. Asta ar presupune însă profesionalizarea clasei politice, o schimbare de mentalitate în raport cu ce şi cum faci să convingi electoratul că ești mai bun sau cel mai bun. Dar, cum spuneam, e ieftin să faci rating urlând ”băi, urâtule!”

 

EVZ: Cum vedeți, ca femeie și politician, conflictul dintre premier și președinte, în special această situație, cu Summitul din Sibiu? Ca fost consilier prezidențial, cum ați fi procedat?

 

Adriana Săftoiu: În primul rând, cred că se fac nişte confuzii între Comisia Europeană si Consiliul European, între rolul premierului și rolul președintelelui la nivelul celor două instituții, inclusiv cine adresează invitațiile de participare la acest Summit. Subiectul ăsta e într-un continuu conflict de pe vremea președinției lui Traian Băsescu, deşi există deja o decizie a CCR. Iar subiectul sigur că s-a “conflictualizat” și mai mult, fiindcă summitul are loc într-o perioadă electorală. Fiecare caută să profite politic de acest moment, iar asta nu ar trebui să ne surprindă. Ce ne poate surprinde e modalitatea în care se face. Cât despre cum aş proceda dacă, e foarte simplu: aș recomanda ca interesele României să nu fie împinse în planul doi, aş recomanda respectarea protocolului şi eleganţă gazdelor de a nu se da în spectacol făcând caz unde nu e cazul.