Restricționarea drastică a festivităților ocazionate de hramul Sfintei Parascheva, care marchează cel mai important pelerinaj religios din țara noastră, nu a fost întâmpinată cu mult entuziasm de înalții reprezentanți ai BOR.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul Orban, a decis recent suspendarea pelerinajelor, ceea ce îi afectează direct pe credincioșii ortodocși. Inclusiv marele pelerinaj de la Iași, programat de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, a fost anulat. Ceremonia Hramului va fi disponibilă numai pentru credincioșii din județul Iași.
Pandemia, mai gravă decât războaiele?
PS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rupe tăcerea, după anularea celui mai mare pelerinaj din țara noastră: ”Încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”, susține înaltul prelat într-un comunicat de presă intitulat ”Durere adăugată la durere”. ”Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare”, continuă mitropolitul Moldovei, care avertizează: ”Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”.
Mai mulți polițiști decât închinători
PS Teofan explică pe larg, în cadrul comunicatului de presă, de ce asociază măsurile drastice decise de oficiali cu una dintre cele mai triste perioade din istoria Moldovei. „La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.
Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinții care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-și împlinească dorința închinării la sfintele moaște, deși au venit la Iași și pentru aceasta. Nici studenții și elevii aflați în Iași care nu au încă viza de flotant, nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană.
Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare.
De șapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forțele sale pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Și o va face în continuare. Credincioșii au suportat restricții severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”.
Înțelepciune și pocăință
În încheierea mesajului său către credincioși, mitropolitul Moldovei și Bucovinei face și câteva recomandări punctuale atât pentru creștini, cât și pentru slujitorii bisericii, toate plasându-le sub semnul harului sfintei ocrotitoare a Moldovei.
„Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune. Pe preoți îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie și mănăstiri să se săvârșească slujba Paraclisului și Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. (…) Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat și apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătății lor și a semenilor, iar autoritățile să aibă înțelepciunea unor decizii care să țină cont și de amploarea epidemiei, dar și de faptul că există și numeroase persoane în această țară care au credință în Dumnezeu și în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinților”, se mai arată în mesajul mitropolitului Teofan, potrivit Mediafax.