Evenimentul Zilei > Actualitate > Bătălie tăcută între autorități și biserică! I-a învrăjbit Hramul Sf. Parascheva? ‘Totul are o limită’
Bătălie tăcută între autorități și biserică! I-a învrăjbit Hramul Sf. Parascheva? ‘Totul are o limită’

Bătălie tăcută între autorități și biserică! I-a învrăjbit Hramul Sf. Parascheva? ‘Totul are o limită’

Restricționarea drastică a festivităților ocazionate de hramul Sfintei Parascheva, care marchează cel mai important pelerinaj religios din țara noastră, nu a fost întâmpinată cu mult entuziasm de înalții reprezentanți ai BOR.

Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinții care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-și împlinească dorința închinării la sfintele moaște, deși au venit la Iași și pentru aceasta. Nici studenții și elevii aflați în Iași care nu au încă viza de flotant, nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană.

Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare.

De șapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forțele sale pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Și o va face în continuare. Credincioșii au suportat restricții severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”.

Înțelepciune și pocăință

În încheierea mesajului său către credincioși, mitropolitul Moldovei și Bucovinei face și câteva recomandări punctuale atât pentru creștini, cât și pentru slujitorii bisericii, toate plasându-le sub semnul harului sfintei ocrotitoare a Moldovei.

„Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune. Pe preoți îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie și mănăstiri să se săvârșească slujba Paraclisului și Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. (…)  Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat și apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătății lor și a semenilor, iar autoritățile să aibă înțelepciunea unor decizii care să țină cont și de amploarea epidemiei, dar și de faptul că există și numeroase persoane în această țară care au credință în Dumnezeu și în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinților”, se mai arată în mesajul mitropolitului Teofan, potrivit Mediafax.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: