Bătălia tancurilor în Ucraina. Vin Abrams-urile, pleacă T-14
- Iuliu Vlădescu
- 5 septembrie 2023, 08:21
Bătălia tancurilor în Ucraina. Blindatele Abrams urmează să sosească în Ucraina, în timp ce Rusia retrage tancul T-14 din Ucraina
Bătălia tancurilor în Ucraina. Statele Unite au promis că vor trimite 32 de unități din cel mai bun tanc de luptă american, care va integra arme cu uraniu sărăcit, scrie La Razon.
Cel mai avansat tanc de luptă al Americii este acum gata să fie desfășurat în Ucraina după ce formarea și pregătirea primelor trupe ucrainene au fost finalizate în Germania.
Pentagonul a promis că va trimite tancuri M1 Abrams în același timp cu guvernul german al lui Olaf Scholz care a decis să trimită tancuri Leopard pentru a ajuta Kievul în contraofensiva sa de recuperare a teritoriului cucerit de Rusia în 18 luni de război.
Bătălia tancurilor. Vin Abrams-urile
Aproximativ 200 de trupe ucrainene au fost antrenate la bazele armatei americane din Germania pentru a opera Abrams și sunt acum gata să meargă pe front, în linia întâi. Antrenamentul la Hohenfels Training Area, locul unde se află Centrul de pregătire multinațional comun al armatei SUA, a inclus un exercițiu combinat al forței de armament care simulează operațiunile cu forţa unui batalion.
În luna august, şeful de achiziții al armatei SUA, Doug Bush, declara că tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina „la începutul toamnei”, indicând o dată de livrare înainte de octombrie. Potrivit publicației europene „Politico”, primele 10 tancuri Abrams vor ajunge la mijlocul lunii septembrie, după ce vehiculele „au fost supuse la cele mai recente transformări”.
Una dintre cele mai remarcabile date din această operațiune de aprovizionare este că cele 31 de tancuri implicate vor transporta muniție cu uraniu sărăcit, care are capacitatea de a pătrunde în blindajul frontal al tancurilor rusești pe distanțe mari și cu un grad ridicat de eficacitate, după cum explică „Politico”. Mai multe rapoarte avertizează asupra pericolului folosirii acestui tip de arme din cauza riscurilor grave pentru sănătate.
Armură de uraniu sărăcit
Tancurile Abrams integrează o armură secretă de uraniu sărăcit, însă cele care urmează să fie trimise în Ucraina nu vor avea această tehnologie deoarece este o componentă foarte sensibilă. Modul în care uraniul sărăcit este utilizat în matricea blindajului unui tanc este un secret, iar guvernul SUA nu îl exportă nici măcar către cei mai apropiați aliați ai săi.
Produs de General Dynamics, M1 Abrams este principalul tanc de luptă al Statelor Unite. Armura rezistentă a vehiculului va ajuta Ucraina să pătrundă în părțile de est și de sud ale țării, unde trupele sunt cele mai slabe, spun analiștii.
Puternic înarmat și conceput pentru a lupta într-o varietate de medii, acest vehicul deplasează 62 de tone și folosește un motor puternic bazat pe turbină cu gaz și o armură compozită sofisticată.
Una dintre caracteristicile sale cele mai remarcabile este sistemul de depozitare a muniției. Se bazează pe compartimente speciale care, în caz de explozie, redirecționează forța spre exterior. În acest fel, șansele de supraviețuire ale echipajului sunt multiplicate.
SUA nu trimit cele mai avansate mașini de luptă
Statele Unite au refuzat să furnizeze tancurile sale M1A2 mai avansate, trimițând în schimb Ucrainei M1A1, o versiune mai veche de pe care oficialii spun că au fost eliminate tehnologiile sensibile.
Deși armata americană păstrează stocuri mari de tancuri Abrams, recondiționarea și retrogradarea vehiculelor pentru export s-a dovedit a fi consumatoare de timp.
Abrams este cel de-al treilea model de tanc occidental care a fost transferat Forțelor Armate ale lui Volodimir Zelenski în urma expedierii a 14 tancuri britanice Challenger și a zeci de tancuri Leopard din țările europene, inclusiv mai multe Leopard 6A4 din Spania.
Bătălia tancurilor. Pleacă T-14
Sosirea tancurilor Abrams vine exact în momentul în care armata rusă pare să-și fi retras tancul de luptă T-14 din Ucraina pentru a aduce „îmbunătățiri” vehiculului.
Acest tanc este considerat unul dintre cele mai bune modele din lume și este cunoscut pentru că își protejează mai bine echipajul împotriva atacurilor. Agenția rusă TASS a recunoscut în iulie că mai multe unități ale acestui tanc erau în serviciu în Ucraina, după multe speculații cu privire la absența acestui tanc în Ucraina.
Din cauza numărului mic de unități și a lipsei de teste efective de luptă, desfășurarea Armatei a fost văzută ca propagandă a Kremlinului. În ianuarie, Ministerul britanic al Apărării a susținut că Rusia a trimis mai multe tancuri T-14 dărăpănate în Ucraina. Forțele armate locale au fost reticente în a le accepta din cauza stării lor deplorabile. Oficialii ruși au vorbit public despre problemele cu motorul tancurilor T-14 și sistemele de termoviziune.
(Articol de Alberto Tejedor; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)