BĂTĂLIA pentru PNL! Orban și Bușoi își dispută șefia partidului

BĂTĂLIA pentru PNL! Orban și Bușoi își dispută șefia partidului

Liberalii își aleg astăzi noul președinte. Și-au depus candidatura Cristian Bușoi și Ludovic Orban. Peste 5.000 de delegați îl vor alege pe viitorul președinte al formațiunii, urmând ca a doua zi, în cadrul Consiliului Național de Coordonare, să se voteze Biroul Permanent Executiv al PNL de după alegerea noului lider al formațiunii. Congresul Partidului Național Liberal are loc la Romexpo.

La Congresul PNL vor fi organizate alegeri pentru președinția partidului, prin vot asupra moțiunilor prezentate de candidați, precum și pentru președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA).

În fața celor 5.000 de liberali, vor susține discursuri: secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, și președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

Ludovic Orban și-a depus primul candidatura la funcția de președinte, însă, potrivit tragerii la sorți, el își va susține moțiunea intitulată „PNL - Forța Dreptei”, după ce Cristian Bușoi, contracandidatul său, va expune moțiunea „PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu acordat Agerpres, Ludovic Orban arăta că este sprijinit de 40 de filiale ale PNL și că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. El arăta că, dacă va fi ales, din echipa sa de conducere vor face parte: Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu, ca prim-vicepreședinți.

„În mod evident, am abordat în moţiune probleme legate de funcţionarea partidului. Pe scurt, mi-am stabilit ca obiective desăvârşirea fuziunii, asigurarea unei coeziuni în acţiunea politică pentru PNL, asigurarea unei egalităţi de şanse pentru toţi membrii PNL. Al doilea obiectiv, asigurarea unei democraţii veritabile în funcţionarea PNL, libertatea de expresie va fi garantată, nu voi mai permite existenţa delictului de opinie, mai precis ca membrii PNL să aibă ceva de suferit în urma exprimării propriilor opinii. (...) Un program de gestiune a carierei care să permită instituirea unei meritocraţii veritabile în PNL, un set de criterii de proceduri care să permită ca cei mai buni ai PNL să ajungă să ocupe poziţiile de reprezentare, pentru poziţiile publice pe care PNL poată să propună reprezentanţi”, explica Ludovic Orban, pentru agentia de presă, rațiunea din spatele moțiunii sale.

Orban susținea că „aroganța, tupeul, nesinceritatea și lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor”, subliniind că obiectivul său este ca PNL să devină principala forță politică din România.

La rândul său, Cristian Bușoi susținea, într-un interviu acordat Agerpres, că are șanse foarte bune să câștige șefia partidului, deoarece are o viziune și o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid.

Cristian Bușor și dorește prim-vicepreşedinţi pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu, (Mediul de afaceri, societatea civilă); preşedintele CJ Cluj Alin Tişe (Comunicare); deputatul Mugur Cozmanciuc (Relaţii Internaţionale), dar şi pe actualul prim-vicepreşedinte al PNL Sector 2 - Viorel Cataramă (Strategii politice).

CITEȘTE AICI ȘI: Orban sau Buşoi: cine adună o majoritate parlamentară în jurul PNL?

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, Buşoi va cere votul delegaţilor la Congres pentru: Aleodor Frâncu, Ion Vela, Vasile Varga, Marius Ştefan Vintilă, Sulfina Barbu, Vasile Iliuţă, Mircea Toader, Marius Bodea, Gheorghe Muhscina, Lucia Varga, Marian Petrache, Ovidiu Moldovan.

„Aceasta este echipa pe care eu o consider mai bună decât cea a colegului meu (n.r. - Ludovic Orban) şi nu spun asta cu aroganţă, ci cu spirit de competiţie şi colegialitate. O bună parte din echipa lui Orban are o gândire mai veche despre felul în care trebuie condus partidul. (...) Raportarea oamenilor la politiceni s-a schimbat. Pentru a deveni un partid al viitorului, PNL are nevoie de o gândire nouă, de a-i atrage pe acei oameni creativi din societatea românească”, eplica Buşoi la o conferință de presă, susţinută la sediul PNL.

La Congresul PNL sunt scoase la bătaie și: funcția de președinte al CA, pentru care candidează Ioan Cupșa, Paul Cotta, Daniel Buda și Andreea Rabotka; dar și cea de președinte al CNRC, pentru care candidează Mihai Barbu și Gabriela Horga.

Duminică, în Consiliul Național de Coordonare, liberalii vor alege patru prim-vicepreședinți, secretarul general și 16 vicepreședinți.

Pentru funcția de președinte al PNL își depusele candidatura și Viorel Cataramă, dar moțiunea sa, intitulată „Politica națională — Calea liberală”, nu a întrunit condițiile statutare, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin 10 filiale ale PNL.