Bătălia pentru Germania: Afaceristul, Homosexualul și Mini Merkel

Bătălia pentru Germania: Afaceristul, Homosexualul și Mini Merkel

Anunțul de retragere al Angelei Merkel din fruntea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) lasă vacant locul de lider al celui mai important partid al Germaniei. Ocupantul său va fi foarte probabil viitorul cancelar al țării. Mai mult, de el poate depinde dacă Merkel își va termina mandatul actual. Și cum va arăta Uniunea Europeană în deceniul III

Trei concurenți serioși se luptă pentru a-i lua locul Angelei Merkel, la Conferința partidului din decembrie. De o parte, Friedrich Merz, un important om de afaceri și vechi rival al actualei cancelare, și Jens Spahn, ministrul Sănătății și homosexual declarat, doresc să readucă CDU la rădăcinile sale conservatoare, de unde a fost smuls și tras spre stânga de Merkel.

De cealaltă parte, Annegret Kramp-Karrenbauer, actual secretar general al CDU, poreclită „mini-Merkel”, este purtătoarea de drapel a celor care doresc să păstreze actuala linie a partidului. „CDU are nevoie de schimbare și de înnoire”, a declarat Merz săptămâna trecută, anunțându-și candidatura. „CDU trebuie să-și definească cu claritate caracteristica sa principală.”

Sosia lui Merkel tace

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îmi doresc un nou start, pentru CDU și pentru Germania”, a spus la rândul său Spahn. „CDU este inima democrației noastre. Am lăsat ca această inimă să piardă din putere. Sunt convins că împreună putem redeveni puternici.”

Spre deosebire de cei doi rivali ai săi de dreapta, Kramp- Karrenbauer a păstrat o tăcere discretă. Își cunoaște atuurile. Iar unul dintre ele este că învingătorul va fi obligat să lucreze împreună cu actualul cancelar, care a declarat că dorește să-și ducă la bun sfârșit mandatului său; adică până în 2021. Or, cine ar putea colabora mai bine cu Merkel decât o „mini-Merkel”?

Niciodată în istoria sa, CDU nu a cunoscut o luptă pentru șefie mai acerbă ca acum, comentează The Telegraph. În mod obișnuit, desemnarea liderilor săi nu a are nici o legătură cu democrația: sunt „aleși” în conclavuri restrânse, cu ușile închise, votul din plenul Conferinței devenind o simplă formalitate festivistă.

Noul lider al CDU va fi ales de delegații la Conferința partidului în decembrie, candidații trebuind să se prezinte în fața diferitelor asociații regionale, în cursul lunii viitoare.

Înghesuială pe culoarul de dreapta

Prin refuzul de a se retrage mai devreme, înainte ca situația să se acutizeze, Angela Merkel a transformat lupta pentru succesiune într-un război FOTO: AGERPRES

Friedrich Merz este candidatul- surpriză. Fost rival al Angelei Merkel, a ieșit din viața politică în 2009, în urma unui conflict cu actuala cancelară și și-a anunțat candidatura la șefia CDU la doar câteva minute după ce aceasta și-a anunțat demisia. Conducerea partidului încă mai face cercetări pentru a afla cine i-a „suflat” informația.

La 62 de ani, cariera lui Merz părea terminată, dar a devenit rapid mare favorit al competiției. El a ținut să precizeze că nu vrea să tragă partidul spre dreapta: „CDU trebuie să le ofere tuturor alegătorilor de centru un domiciliu trainic”. Însă aripa de dreapta a partidului s-a grăbit să anunțe că-l sprijină și nu e un secret pentru nimeni că Merz este perceput ca un lider capabil să recupereze voturile pierdute de Merkel în fața naționaliștilor de la Alternativa pentru Germania (AfD).

Riscă să moară speranță

Reapariția lui Merz a reprezentat o lovitură pentru Jens Spahn, care ani de zile și-a construit imaginea de unică alternativă de dreapta pentru conducerea CDU. În vreme ce alți candidați centriști au abandonat rapid cursa, lăsând-o pe Kramp- Karrembauer să concureze singură, Spahn își dispută cu Merz același culoar, pe dreapta.

În vârstă de 38 de ani, el dorește să se prezinte drept candidatul tânăr, dinamic și un acerb critic al politicii proimigrație a lui Merkel. Spahn este sprijinit de Armin Laschet, președintele uneia dintre cele mai puternice asociații regionale a CDU, ceea ce ar putea constitui un puternic atu pentru actualul ministru al Sănătății.

Până acum, Annegret Kramp- Karrenbauer, de 56 de ani, a refuzat să se lasă atrasă în dezbateri. A tăcut toată săptămâna trecută, cu excepția unui scurt mesaj pe Twitter care anunța că săptămâna aceasta își va lansa campania pentru șefia CDU. Tactica pare scoasă din manualul lui Merkel. Cancelara își lasă contracandidații să se bată între ei pentru a țâșni la sfârșit ca învingătoare. Kramp-Karrenbauer compară și ea strategia sa electorală cu o cursă ciclistă: „Rămâi în pluton până la sfârșit, apoi treci pe banda de depășire”.

Se bucură de o mare popularitate în partid: a fost aleasă secretar general cu 99% din voturi, iar tabăra centristă este foarte puternică. Marea sa problemă este tocmai porecla de „mini-Merkel”, într-un moment în care CDU își dorește un nou început.

Omul Dreptei

Cunoscut pentru talentul său oratoric și aciditatea remarcilor sale, Friedrich Merz este un comunicator mult mai bun decât Merkel. Milionar, el a făcut o carieră strălucită în mediul privat, mai ales ca director al BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume. Însă, relațiile sale cu mediul de afaceri l-ar putea face indezirabil pentru Partidul Social Democrat (SPD) sau Verzi, în vederea unei coaliții de guvernare.

Eminența cenușie îl sprijină pe Merz

Fostul ministru de Finanțe al Angelei Merkel din timpul crizei Greciei, Wolfgang Schäuble, actual președinte al Bundestagului și un politician cu o influență enormă l-ar sprijini pe Friedrich Merz, potrivit mai multor surse din presa germană. Interesant este că Schäuble i-a fost un adevărat mentor lui Jens Spahn, însă intrarea în cursă a lui Merz ar fi dus la o reorientare a sa. Șeful Bundestagului i-ar fi cerut ministrului Sănătății să renunțe la candidatură, pentru a nu fărâmița voturile Dreptei, dar Spahn ar fi refuzat să facă pasul înapoi.

Un Gay anti-imigrație

Jens Spahn pare să mizeze puternic pe retorica anti-imigrație, care a adus atâtea voturi în contul AfD. Atrâgând atenția că imigranții „majoritar bărbați” continuă să vină în marile orașe germane, la trei ani după decizia lui Merkel de a deschide frontierele, el a cerut o înăsprire a legilor imigrației și azilului. „Trebuie să limităm și să dirijăm acest flux” de imigranți, a declarat el, afirmând că partidul a devenit amorf acceptând să se alieze la guvernare cu stânga. 

O Catolică anti-Gay

Nu este un secret că Annegret Kramp-Karrembauer este preferata lui Merkel. Dar AKK este mai mult decât o clonă. Are o excepțională capacitate de luptă în campanii: ei îi datorează în principal CDU stoparea ascensiunii fulminante a SPD și a liderului acestuia, Martin Schulz. Deși favorită a centriștilor, ea este o catolică devotată și are accente conservatoare puternice în chestiuni precum căsătoriile homosexuale.