Bătălia pentru controlul inteligenței artificiale. Cod de conduită comun pentru companii

Bătălia pentru controlul inteligenței artificiale. Cod de conduită comun pentru companii Sursa: Dreamstime.com

La summitul din Suedia, UE și SUA plănuiesc elaborarea unui cod de conduită comun pentru companii. Înalți oficiali europeni și americani s-au reunit miercuri în Suedia pentru a discuta despre tehnologie și comerț și au încercat să găsească un răspuns la una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea: cum să gestionezi inteligența artificială.

În cadrul unui prânz de o oră, cu cod și pralină de ciocolată și alte delicatese, oficialii de la Washington și Bruxelles au elaborat un „cod de conduită”  menit să prevenină abuzurile din cea mai avansată tehnologie de inteligență artificială cunoscută sub numele de IA (inteligență artificială) generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI și Google Bard.

De câteva luni, tehnologia a bulveresat omenirea, declanșând speranțe, dar și mukte întrebări legate de viitorul umanității. În timp ce unii au fost de de acord că AI rezolva inclusiv probleme medicale, alții se tem noile tehnologii vor lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă. „Democrația trebuie să demonstreze că suntem la fel de rapizi ca tehnologia”, a declarat pentru Politico Margrethe Vestager, comisarul pentru digitalizare al Europei, înaintea începerii summitului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC) din micul oraș suedez. TTC se desfășoară de două ori pe an, iar liderii transatlantici importanți, precum secretarul de stat al SUA Antony Blinken și șeful comercial al Uniunii Europene Valdis Dombrovskis abordează probleme diverse, de la semiconductori la investiții în tehnologie ecologică. Cea de-a patra întâlnire care are loc în această săptămână este centrată pe modul în care ar trebui să fie tratată China.

Legat de dezvoltarea IA, SUA și UE doresc să aibă o abordare comună. „ Tehnologiile avansează într-un ritm foarte alert”, a spus Gina Raimondo, secretarul destat pentru comerț al SUA, referindu-se la IA generativă. Planul comun este încă în varianta de schiță, a mai spus Vestager. Potrivit politicianului danez, scopul este de a veni cu standarde în ceea ce privește transparența, auditurile de risc și alte detalii tehnice pentru companiile care dezvoltă tehnologia. Aceasta va fi apoi prezentată liderilor G7 ca o propunere comună.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Europa și SUA au divergențe

Cu toate acestea, există divergențe în ccea ce privește IA între Washington și Bruxelles. UE dorește reguli obligatorii pentru inteligența artificială care ar impune firmelor să nu folosească tehnologia în moduri „dăunătoare” predefinite. Până la sfârșitul lunii decembrie, oficialii europeni speră să finalizeze Actul AI al UE, după negocieri politice.

Țările europene vor să cadă de acord asupra unui text final, cu privire la unele aspecte cheie ale textului, în special, cu privire la recunoașterea facială în locuri publice. Efortul de la Bruxelles a determinat industria americană, care investește miliarde de dolari în IA, să rămână cu ochii pe UE pentru o legislație concretă – la fel ca ceea ce s-a întâmplat când blocul a început să facă legi privind confidențialitatea și conținutul online.